– Det går til helvete

Blikk Nett har møtt Tuva Syvertsen for å snakke om det nye albumet til Valkyrien Allstars, «Farvel slekt og venner», som slippes 10. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Når Valkyrien Allstars slipper sitt fjerde album «Farvel slekt og venner» har bandet gått fra kvintett til kvartett, da felespiller Ola Hilmen har valgt å ta en lengre pause. Kan det forklare platas dystre tittel?

– Nei det har ikke noe med Ola å gjøre og det er ikke noe dramatikk i det, sier Tuva Syvertsen til Blikk Nett. Når det gjelder låtmaterialet er denne plata i større grad enn tidligere egenkomponert. Fremdeles er det innslag av tradisjonelle hardingfeleslåtter og gamle skillingsviser, men det er bandets egne tekster og melodier som dominerer utgivelsen.

– Det er en ganske så dyster plate og tittelen er en tekstlinje fra en av låtene, som er en gammel skillingsvise, sier Syvertsen og forteller at utviklingen i lydbildet og tekstene kom av seg selv. – Vi har skjønt nå at alt går til helvete, sier hun og ler godt.

– Etter å ha spilt sammen i så mange år, så skjer det jo noe ikke sant. Plata er dyster, men også mer gjennomarbeidet enn noe vi har gjort tidligere. Den bærer preg av at vi som band sammen finner nye veier og tester ut nye ting. For meg er «Farvel slekt og venner» et vellykket prosjekt som viser at det går an å skvise mer ut av samarbeidet vårt i gruppa. I studio denne gang hadde Valkyrien Allstars med seg Bugge Wesseltoft som medprodusent. Albumet er jobbet frem over en periode på ett år og resultatet bærer preg av kontrastene mellom det store, voldsomme, kakafoniske og det nære, intime og direkte uttrykket som kjennetegner den norske tradisjonsmusikken.

– De tidligere platene våre ble jobbet fram i studio. Denne gangen hadde vi en tydelig visjon før vi startet innspilling. Å jobbe med Bugge Wesseltoft ha også gitt oss nye perspektiver. I 2013 plasserte Gaysir Tuva Syvertsen på Homotoppen og i Valkyrien Allstars var det heteroene som var i mindretall, i hvert fall før Ola tok pause. Bandet har tidligere opptrådt på Skeive dager og Tuva ser viktigheten av å være åpen.

– Valkyrien Allstars har et bredt sammensatt publikum, noe vi har hatt siden vi startet. Det er kult, men samtidig vet jeg at det også er homofobe i salen når vi spiller konserter. Derfor passer jeg alltid på å gjøre et nummer ut av å være lesbe når jeg står på scenen. Det er viktig for meg. Etter plateslippet 10. oktober feirer Valkyrien Allstars med konsert på Parkteatret i Oslo fredag 17. oktober. Siden går ferden til Uka i Ås, Hulen i Bergen og det som finnes av kulturhus rundt i Norge.

Turneoversikt finner du her: facebook.com/valkyrienallstars

Les et større intervju med Tuva Syvertsen i Blikks oktobernummer.

Les også

    Powered by Labrador CMS