«Jeg har definitivt blitt mobbet av flere voksne enn barn»
I dokumentaren «Changing the Game» forteller unge transutøvere hvor mye idretten betyr for dem.
2021 har vært et knusende år for amerikanske transpersoner i sporten. Gjennom forbud og restriksjoner, har mer enn 31 stater gjort det vanskeligere enn noensinne å delta i idretten for transungdom.
Som regel har de nye lovforslagene handlet om «rettferdighet». Flere politikere frykter spesielt transkvinners tilstedeværelse på cis-lag.
I den nye dokumentaren «Changing the Game» får transungdommen selv fortelle om betydningen av sport i livene deres.
Vondt og vakkert
Dokumentaren er både oppløftende og hjerteskjærende. Vi får se lidenskapelige unge idrettsutøvere, som tar plassen de fortjener og nekter å skamme seg, men vi blir også vitner til trakasseringen de opplever i hverdagen.
«Jeg har definitivt blitt mobbet av flere voksne enn barn» sier Mack Beggs, som skapte overskrifter da han ble Texas State Champion i bryting for kvinner. Grunnen til seieren er at han kun fikk lov å konkurrere i kvinneligaen fordi han ble født kvinne.
Tilfeldige tilskuere, voksne mennesker, slenger stadig med leppa og gjør pallplasseringene til transutøverne bittersøte.
De unge utøverne i filmen er sterke i møte med sinte foreldre, mobbere og transfobiske politikere. Likevel får vi se deres såre sider. Tross idrettsgleden, er det tøft å stå i stormen.
To av transpersonene som intervjues, Andraya Yearwood og Terry Miller, ble målskiver for et søksmål i hjemstaten Connecticut. Fire cis-kjønnede jenter ønsket å få dem bannlyst fra å delta i friidrettsturneringer.
I forrige måned ble søksmålet forkastet, da både Yearwood og Miller har bestemt seg for å ikke delta i idrett på universitetsnivå. Dommeren påpekte også at cis-jentene som saksøkte ikke kunne bevise at transutøvernes deltakelse ville utfordre cis-kvinners vinnersjanser i de respektive idrettsgrenene.
Transmennenes historie
Siden «Changing the Game» hadde premiere på Tribeca Film Festival i 2019 har temperaturen i transdebatten økt betraktelig, spesielt i USA.
I den pågående diskusjonen om transpersoner i idretten er det hovedsakelig transkvinners deltakelse som ses på som problematisk. Flere skeptikere sier i dokumentaren at det er urettferdig at «biologiske menn» skal få delta på kvinnelag, fordi de vil knuse sine biologisk kvinnelige motstandere.
En av dokumentarenes store styrker er å også inkludere transmennenes historie.
I «Changing the Game» får vi se at transmenn møter samme hets som transkvinner. På denne måten forsøker dokumentaren å avsløre en noe vaklende logikk: Om transkvinner nektes adgang til arenaene fordi de er sterkere enn cis-kvinner, hvorfor er det da et problem å ønske velkommen «svakere» transmenn på herrelagene?
«Changing the Game» vil garantert provosere enkelte seere, men dokumentaren er et viktig innspill i den pågående transdebatten. Uansett hvordan du stiller deg til transpersoner i idretten, understreker «Changing the Game» at politikk har en direkte innvirkning på menneskers liv. En innvirkning som kan være dramatisk for transpersonene som rammes av den.
De færreste av dem vil starte debatt – de vil bare løpe, bryte og stå på ski.
«Changing the Game» har premiere på Hulu 1. juni.
Se traileren under:
-
Ny studie bekrefter at psykiske plager betydelig vanligere blant transpersoner
-
Nemo mener Eurovision-arrangørene sviktet: – Jeg følte meg svært alene
-
– Provoserende at skeive ikke prioriteres
-
Skeiv polarhistorie ga publikumsrekord
-
– Ansvarsfraskrivende og flaut svar fra departementet
-
Bruker dans som et aktivistisk verktøy
-
Arctic Pride i økonomisk snøfokk
-
Om poesi, islam og kjærlighet
-
Fetisj-støtte til Barents Pride
-
– Oslo Pride kan søke prosjektstøtte