Halloween ble Homoween

Halloween som opprinnelig var en hedensk dødsfest og katolsk minnemarkering for helgener og martyrer, har i nyere tid blitt en favorittfest for skeive.

Publisert Sist oppdatert

S31.oktober forbindes først og fremst med utkledde barn, barneselskap, skremmende masker og utspekulerte rampestreker dersom man velger knep foran knask. Men i moderne tid har særlig homofile i USA, feiret den siste lørdagen i oktober med parader, gateteater og storstilte festligheter. Som den lesbiske poeten og forfatteren Judy Grahn en gang slo fast: «Halloween er den store homodagen».

Ifølge Nicholas Rogers, forfatter av «Halloween: Fra hedensk rituale til festkveld», er det homomiljøet som «best har utnyttet Halloweens potensiale til å bli en overskridende festival … Faktisk er det homomiljøet som kanskje har vært mest ansvarlig for at Halloween har blitt en feiring for voksne».

Festdag i Castros homsebarer

Halloween-feiringen i Castro i San Francisco var en av de mest populære i USA i sin tid. Bydelen feiret den allerede i 1948 med barnefestival og kostymekonkurranse. Da barnefamilier etter hvert flyttet, og stadig flere homser slo seg ned i området, gikk den årlige feiringen over til å bli en årlig festdag i homobarene.

På 50-tallet var cross-dressing fortsatt forbudt og i «Cassell’s Queer Companion» skriver forfatter William Stewart at «Selv på 1940 og 1950-tallet da trakassering av homobarer var på sitt verste, var Halloween en eventyrlig kveld der dragdronningene kunne vise seg offentlig uten å bli straffet.»

Så hvem var vel bedre skikket til å skremme vekk åndene enn de homofile, som i sin åndelige rolle nettopp var i stand til å få kontakt med den åndelige verden?

Judy Grahn

Siden har homofile og lesbiske feiret Halloween med enorme Mardi Gras-lignende gatefester der kostymene er kjent for å være spektakulære og vanvittige. Fram til 2002 feiret flere hundretusen mennesker Halloween i Castro. I 2006 ble ti personer skutt og skadet, og SF-myndighetene bestemte seg for å avlyse den årlige feiringen. Tre år senere bestemte de seg for å avlyse Halloween-paraden for godt.

Homofile kunne skremme

Allehelgensaften blandes ofte sammen med Halloween, og ikke uten grunn. Ordet Halloween er avledet av «All-Hallow-Even» som faktisk betyr «alle helgeners aften.» I den katolske middelalderen kom alltid allehelgensaften kvelden før allehelgensdag som er 1. november. Dermed havnet allehelgensaften på samme dag som Halloween ligger i dag.

Den amerikanske skikken har sine røtter i den katolske allehelgensdag med trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet kelternes fest for dødsguden Samhain.

I «Another Mother Tongue» skriver Judy Grahn at de gamle kelterne forsøkte å få vekk Samhain-åndene ved å legge ut gaver, sette ut utskårede gresskar med lys, eller forvirre og skremme de vandrende åndene ved å kle seg ut som underjordiske og åndelige vesener. Grahn påpeker at «… lhbt-personer ble i mange samfunn sett på som hekser, sjamaner, healere og bindeledd mellom den dødelige og åndelige verden. Så hvem var vel bedre skikket til å skremme vekk åndene enn de homofile, som i sin åndelige rolle nettopp var i stand til å få kontakt med den åndelige verden?».

Halloween som også kalles Samhain og De Dødes Natt, markeres 31. oktober og 1. november. I hedensk tid feiret man Vetrnaetr 31. oktober, en slags markering på starten av vinteren.

Halloween i Oslo

Oslo Guerilla Gay Bar tar over Café Sara fredag 1. november kl. 22, Hausmannsgate 29.

På Elsker inviterer Fifi von Tassel og Miss Trulte til Halloween-showet Nighmare Before Christmas fredag 1. og lørdag 2. november kl. 20. Her blir det både drag og burlesk. Kristian IVs gate 9. Se fullstendig program her: Nighmare Before Christmas

Lørdag 2. november er det Halloween i alle etasjer på Elsker. Det blir visning av finalen i realityserien Dragula og Halloween-show med Princessilicious. Vertinner er Jenny fra Blokka og Skrellex. Dørene åpner kl. 20. Kristian IVs gate 9.

Halloween i Bergen

DRAMAqueen besøker Bergen og Lille Ole Bull med Regnbuefredag 1. november. Dj Bente Talentet og Austinat gir deg en miks av hip hop, elektronika og hitz, samt en deilig blanding av rnb, throwbacks og bassdrevet musikk. Kl. 23, Øvre Ole Bullsplass 3.

Lørdag 2. november inviterer Fincken til A Nightmare at Fincken. Her er alle velkommen, fra Pennywise, Chucky, Jigsaw, Jason, Leatherface og andre skumle karakterer. På Fincken kan du også stille på fotosession og lage din helt egen horrorfilm-plakat. Beste kostyme vinner forøvrig billetter til konsert med Gabrielle på USF Verftet. Dj Dristin sørger for Redrum on the dancefloor. Kl. 22, Nygårdsgaten 2a.

Powered by Labrador CMS