Meninger

«Det er vår forbanna plikt å stille opp for skeive»

«Når ble inkludering, toleranse og likeverd en farlig «ideologi»?» spør Tony Burner, SVs ordførerkandidat i Drammen.

«Jeg spør meg selv nesten daglig hvordan vi havna her. I 2023. I et så moderne og liberalt samfunn. Sågar ett år etter terroren, som skulle tilsi at vi skulle stå samla mer enn noensinne», skriver Tony Burner.
Publisert

Denne uka sparkes Drammen Pride i gang. Det er en folkefest. Det er en feiring av hva vi har oppnådd for skeive og en kamp for alt som gjenstår.

For det gjenstår mye. SSB fôrer oss med data om hvor dårlig det står til. Dårligere levekår enn heterofile. Dårligere helse. Dårligere tilfredshet med livet. Dårligere økonomi mm. (SSB, 2021, 2022).

Selv når man kontrollerer for variabler som kjønn, alder, utdanning, inntekt, innvandrerbakgrunn og helse, ser man at seksuell orientering har betydning for antallet levekårsproblemer.

Undersøkelsene vi har slår altså fast at ikke-heterofile har signifikant dårligere levekår enn heterofile. Tenk at det ble utført terror mot denne gruppa bare for ett år siden! To drepte, 21 fysisk skadd og mange tusener psykisk skadd. Mange har blitt redde for å delta på Pride-markering etter terroren.

Evalueringsrapporten om 25. juni-terroren var ikke nådig i sin kritikk av PST og politiet. Det eneste de skeive fikk var «beklager». Ingen måtte ta sin hatt og gå.

Nå er det er vår forbanna plikt å stille opp! Å fortelle våre venner, skeive og streite, at vi skal gå sammen med dem i paraden. At vi skal delta på markeringene, debattene og festlighetene. At ingen er fri, trygg og inkludert før alle er det.

Hærverk på vår nye regnbuegate i Drammen skapte debatt. Det tristeste har vært alle titalls hetsende kommentarene på sosiale medier. Drammen SV la ut en post med meg som hadde en god prat med leder av Drammen Pride om skeiv politikk. Jeg har aldri sett så mange hetsende kommentarer på vår Facebook-side som under den posten. Mange av kommentarene måtte bli sletta fordi de var langt over grensa. Det florerte med rasistiske og homohetsende kommentarer. Som oftest starter de med «Jeg har ingenting imot skeive…» etterfulgt av «… men» og en rekke påstander som hvor farlig skeiv «ideologi» er, spesielt for barn, hvor «mye» det har blitt osv.

Avisredaksjonene må oftere stenge kommentarfeltene når saker om Pride legges ut. Mengden hets og usaklighet blir så stor at man ikke har kapasitet til å moderere.

Jeg spør meg selv nesten daglig hvordan vi havna her. I 2023. I et så moderne og liberalt samfunn. Sågar ett år etter terroren, som skulle tilsi at vi skulle stå samla mer enn noensinne.

Etter 22. juli-terroren fikk vi Norges størst rosetog. Vi samla oss som nasjon. Så brøt samholdet delvis opp i årene etter, mens for de skeive virker det som om terroren trigga noe som bare har økt i omfang.

Helt siden 25. juni i fjor ble det på en måte mer legitimt å snakke usant, konspiratorisk og hatsk om skeive. Amnesty og FRI dokumenterte nylig at netthetsen mot skeive har økt dramatisk. Samtidig trykker avisredaksjoner debattinnlegg som gir seg ut for å være saklige, men som snakker om Pride som en «ideologi», påstår at skeives feiring og kamp er skadelig for barn og unge, at skolen indoktrinerer noe skadelig i dem når den følger læreplaner og mål om kjønnsidentitet og seksualitet.

Det er ikke lenger anonyme troll på nettet bak fake profiler, men helt ekte mennesker med bilde, fullt navn, en tittel og et bosted.

Når ble inkludering, toleranse og likeverd en farlig «ideologi»?

Jøde-testen kan være effektiv markør for oss. Vi kjenner historien. Det begynner med ordene hvor en gruppe stadig fremmedgjøres. Språket utfordrer og tøyler grensene for hva vi aksepterer etter hvert.

Nylig kunne vi lese at en svensk politiker kobler Pride til pedofili. Og du trenger ikke å dra lenger enn Polen eller Ungarn hvor det snakkes om «gay free» soner i nabolagene. Derfor bør mediene spørre seg hvor terskelen er for saklighet. Hadde de sluppet til alle disse debattinnleggene eller latt være å moderere kommentarfeltene på samme måte dersom «skeive» var erstatta av «jøder»?

Det er smått absurd at vi på en måte går bakover i tid. Kamper som man trodde var unødvendige eller vunnet, må tas om igjen.

Derfor skal jeg gå i Pride-paraden også i går. Det føles som viktigere enn på lenge. Og jeg oppfordrer også deg til å gjøre det. Ta med venner og gjør det til en koselig dag.

Sammen skal vi vise at vi er mange som står opp for Pride. At vi tross alt vil markere alt som er oppnådd og at det dessverre er altfor mye som gjenstår før skeive kan oppleve å bli behandla og omtalt respektfullt og ha minst like bra levekår og helse som alle oss andre.

Happy Pride!

(Kronikken ble først publisert i Drammens Tidende.)

Powered by Labrador CMS