100 planter på 50 kvadratmeter

Andreas Qvale Hovland (t.v.) og Daniel Rodrigo Qvale driver Instagram-profilen Plant Papis. Der deler de bilder av egne planter, og videoer med tips om stell, stiklinger og plantetrivsel.

Over 55 000 mennesker følger ekteparet Andreas og Daniels grønne samliv

Under koronanedstengingen i fjor, kjedet Andreas Qvale Hovland og Daniel Rodrigo Qvale seg fryktelig. Det ble det slutt på da de laget Instagram-profilen @Plant_Papis.

Publisert Sist oppdatert

På «Plant Papis» deler Andreas Qvale Hovland og Daniel Rodrigo Qvale bilder og videoer med tips om stell, stiklinger og plantetrivsel med sine over 55 000 følgere. Nylig ga de ut boka «Stiklinger - liten plante, stor glede», som er en invitasjon inn i deres grønne verksted på Grünerløkka, og som er full av tips og råd.

@Plant_Papis

Andreas Qvale Hovland (28)

Kommer fra/bor: Kristiansand/ Oslo

Gjør: Forretningsutvikler og rådgiver

Sivil status: Gift med Daniel

Favorittplante: Sansevieria, eller svigermors tunge som den heter på norsk, og alle dens søsken. Jeg liker den fordi det finnes utallige varianter med forskjellig mønstre på bladene. Samtidig er dette en utrolig lettstelt plante.

Daniel Rodrigo Qvale (30)

Kommer fra/bor: Sotra/Oslo

Gjør: Studerer tjenestedesign og jobber med dette i et teknologiselskap

Sivil status: Gift med Andreas

Favorittplante: Strelitzia Nicolai, også kjent som den gigantiske fuglen i paradis. Planten gir meg assosiasjoner til varmere strøk og er perfekt å ligge under mens man drømmer seg bort

Aktuell: I mars ga de ut boka «Stiklinger - liten plante, stor glede» på Forlaget Nord med konkrete råd hele veien i prosessen fra stikling til stor og sterk plante

Blikk: Hvorfor tror dere at Plant Papis på Instagram er blitt så populær?

Daniel: Folk gir oss tilbakemelding på at de synes det er kjekt å få ta del i hobbyen vi deler som par og blir inspirert av det. Korona har nok også gjort at flere mennesker har blitt mer interessert i planter siden vi tilbringer mer tid i hjemmene våre.

Andreas: Jeg tror også mange synes det er morsomt at vi gjør alt i vår lille leilighet på Grünerløkka, og tenker at da kan de også gjøre det samme. I tillegg har vi det veldig gøy når vi lager innholdet sammen og håper at vår grønne glede smitter over på de som følger oss.

Daniel: For oss handler det om mer enn bare vanning og stell, det er noe sosialt vi deler med hverandre, vennene våre og nå også andre interesserte på Instagram. Plantene gir oss glede, ro og fra tid til annen litt utfordringer.

Stjel en stikling …

Blikk: Og nå har dere nettopp gitt ut «Stiklinger - liten plante, stor glede», hva er det som er så spennende med stiklinger at de fortjener en egen bok?

Daniel: Det gir stor mestringsfølelse å «knekke koden» og se en liten plante vokse fram fra et enkelt blad. For oss er planter knyttet til det emosjonelle de representerer. Hvis vi får en stikling som har gått i arv i generasjoner i Andreas’ familie, da gir den planten oss assosiasjoner til gode minner og mennesker i livet vårt.

Blikk: Hvem er det som vil ha nytte av «Stiklinger - liten plante, stor glede»?

Andreas: Både de synes det er gøy med planter og ønsker å lære mer, og de som har lurt på om de skal begynne, men ikke er sikre på hvor de skal starte. Det som er så fint med stiklinger, er at det ikke trenger å koste noe. Du kan både bytte, eller kanskje nappe til deg et par til å starte med. I boka viser vi hvordan du skal ta stiklinger på riktig måte fra forskjellige planter.

– Stiklinger er også en fantastisk måte å bli kjent med en plante på og se om den liker deg tilbake, sier Daniel til Blikk.

Daniel: Stiklinger er også en fantastisk måte å bli kjent med en plante på og se om den liker deg tilbake. Mange kjøper en plante og finner seinere ut at den ikke liker seg i hjemme sitt. Det kan være flere grunner til dette, og stiklinger er derfor en fin måte å se om du har de riktige forholdene for hver enkelt plante.

Smittet av planteglede

Blikk: Hva kom først, kjærligheten til hverandre eller kjærlighet for grønne planter?

Andreas: For min del kom kjærligheten til planter før jeg møtte Daniel. Jeg vokste opp med en mor og en farmor elsket planter. Jeg har mange minner fra gartnerier fulle av planter og fra koselige øyeblikk på verandaen til farmor.

Daniel: Min interesse startet da jeg møtte Andreas. Jeg kunne se hvor mye glede det ga han å stelle med plantene, noe som fort smittet over på meg da vi flyttet sammen. I dag elsker jeg at plantene er et prosjekt som vi har sammen.

Den grønne planten Monstera (monstera deliciosa) har tatt Norge med storm. På norsk heter den Vindusblad og har sin opprinnelse i varmere strøk som Mexico. Bladenes karakteristiske hull gjør den mer motstandsdyktig mot stormer. I naturen kan den bli flere titalls meter høye. Hjemme krever den kke alt for mye stell, bare indirekte lys. Typen Monstera variegata med lyse prikker og mønster er selve hipsterplanten for tida, og stiklingene selges for skyhøye priser på blant annet Finn.no.

Blikk: Hvordan møttes dere?

Andreas: På Tinder for fire år siden, altså en moderne kjærlighetshistorie.

Andreas og Daniels lille stiklingskole

Hvor anbefaler dere meg å starte?

Start med å ta stiklinger av vindusblad (monstera), gullranke, kinesisk pengetre eller grønnrenne. Dette er enkle planter å klippe av en stikling fra og som vokser villig!

Jord eller vann?

Du kan sette en stikling rett i jord, men det er kanskje enda gøyere å ha de i vann. I vann kan du også følge utviklingen av røttene. Bytt vann en gang i uken, sjekk til røttene og vask beholderen.

Hvor mye lys?

Sett den i en vinduskarm slik at den får tilstrekkelig med lys. Eneste å passe på er hvis du har et vindu som vender mot sør, da dette kan bli litt mye direkte sollys. Velg et annet vindu eller flytt stiklingen litt lengre inn i rommet.

Når er stiklingen klar for jord?

Når røttene er cirka 5 cm lange er stiklingen klar for jord. Velg en mindre plastpotte med hull i, slik at du har god drenering. Fyll opp potten med jord og vann godt. Det er en tommel-fingerregel at når det renner vann ut av undersiden av potten har du vannet nok.

For flere tips - sjekk ut boken «Stiklinger - liten plante, stor glede»

Daniel: Første gangen vi møttes, var en søndag formiddag over en kaffe. Vi ble sittende i så mange timer at vi til slutt ble enige om at det var sosialt akseptabelt å ta noen øl.

Blikk: Hva falt dere for hos hverandre?

Andreas: Jeg tror det var hans helt særegne positivitet og energi i alt han gjorde. Han var og er en eventyrlysten kar som tar meg med på små og store eventyr. Han kan alltid få meg til å le, og elsker å ha show. Det er aldri et kjedelig øyeblikk med mannen min. Han er en livsnyter, og hjelper meg med å ta en pust i bakken og nyte det som er godt i livet.

Daniel: Lista er lang. Hans vennlige øyne, et varmt smil. Andreas er dyktig i alt han gjør og har en stå på-vilje som er av en annen verden. Han ser det beste i menneskene rundt seg og har en unik evne til å sette seg inn i hvordan andre har det.

Plantekos på lørdager

Blikk: Når ble planter et samtaleemne?

Daniel: Da jeg møtte Andreas var han allerede veldig glad i planter, så det ble et samtaleemne med en gang jeg flyttet inn. Over tid har jeg også blitt veldig interessert, og nå er planter et daglig samtaleemne.

Blikk: Hvor mye plass tar de?

Andreas: De fleste overflater er reservert for planter og det er sånn vi liker det. I dag har vi cirka 100 planter, men vi kan få plass til et par til.

Daniel: Hvis det ikke er mer plass på gulvet og på overflater, kan vi alltids bygge i høyden.

Blikk: Hvor mye tid bruker dere på dem?

Andreas: Rundt regnet fem timer i uka på stell og vanning. Vi pleier å ha det som lørdagsrituale å se til at alle plantene har det fint. Da gir vi dem vann, vasker dem, og gir dem næring og potter om hvis det trengs.

Daniel: Vi verdsetter virkelig disse stundene sammen og pausen fra hverdagens støy.

Blikk: Men kan dere dra på ferie?

Andreas: Nå er det jo en stund siden vi har vært på ferie grunnet korona, men vi har heldigvis familie som kan hjelpe til med vanning.

Under første lockdown kjedet ekteparet seg fryktelig. – Så mens andre lærte seg å lage surdeigsbrød, tok vi bilder av plantene våre og postet dem på Instagram, forteller Andreas.

Den skeive praktspraglen

Blikk: Er dere opptatt av plantetrender?

Daniel: Ikke så veldig, men vi elsker at Caladium, eller Elefantøre, Jesu hjerte eller Englevinger som er vanlige norske navn på den, har blitt så populær den siste tida. Vi gleder oss til at knollene som vi nylig plantet, skal spire slik at vi kan beundre det nydelige bladverket.

Blikk: At dere er skeive vises godt på Instagram. Er det viktig for dere?

Andreas: Det er viktig for oss å være oss selv, og at vi er to menn som lever sammen. I takt med at profilen vår har vokst, har vi fått tilbakemeldinger, spesielt fra utlandet, fra folk som synes at dette er viktig og fint.

Daniel: Dessverre er det fortsatt noen som synes at vår kjærlighet er feil. Derfor er det kanskje enda viktigere å være synlige og stolte. Men det er at vi som par deler en felles hobby, som står i fokus på vår Instagram.

Blikk: Finnes det skeiv planter?

Daniel: De finnes jo i alle farger og fasonger, men vi har ikke hørt om noen typisk skeiv plante. Har vi vel, Andreas?

Andreas: Nei, men hvis vi skal forslå en, så må det bli Coleus, eller Praktspragle som den heter på norsk. Den er jo både en hardfør og fargerik plante.

Powered by Labrador CMS