Urix

Sveits legaliserer likekjønnet ekteskap

I en folkeavstemming har befolkningen vedtatt å innføre likekjønnet ekteskap.
«Et historisk øyeblikk», sier Maria von Känel fra Swiss Rainbow Families Association.

Publisert Sist oppdatert

Omtrent 64,1 prosent av befolkningen stemte for at par av samme kjønn kunne gifte seg, med bare 35,9 prosent som stemte imot, ifølge GFS.bern.

Skeive aktivister i Sveits sier de er «overveldet» over resultatet og kaller det et «historisk øyeblikk» for landets skeive befolkning.

Vedtatt gjennom direkte demokrati

Alle Sveits sine 26 kantoner stemte for retten til likekjønnet ekteskap. Kantonen som kom nærmest å stemme nei, var regionen Appenzell Indre Rhoden, der 50,8 prosent stemte for.

Folkeavstemningen bringer Sveits på linje med andre land i Vest-Europa, der likekjønnet ekteskap i økende grad har blitt normen de siste årene. Resultatet betyr også at likekjønnede par nå får lov til å adoptere barn, mens skeive kvinner endelig får tilgang til sæddonasjonstjenester.

Søndag 26. september, tok den skeive befolkningen til gatene for å feire seieren. Folkeavstemningen er et resultat av Sveits’ direktedemokrati, som tillater befolkningen å bringe saker til offentlig avstemning, om de samler 50 000 underskrifter.

Støtte fra regjeringen

Sveits’ justisminister, Karin Keller-Sutter, fortalte journalister at folkeavstemningen betyr slutten på «den nåværende uliksbehandlingen». Hun la til at staten «ikke bør pålegge innbyggerne hvordan de skal leve sine liv».

Maria von Känel, fra Swiss Rainbow Families Association, sier til PinkNews at resultatet er «utrolig». Aktivister, inkludert henne selv, var «overveldet» over resultatet, som representerer et «historisk øyeblikk» for landets skeive miljø.

«Det er 64,1 prosent. Det er [et valgskred]» sa von Känel. «Vi er veldig takknemlige fordi det sender et fantastisk signal til alle om at vi som innbyggere ønsker like muligheter for alle par.»

Resultatet ble også ønsket velkommen av Lesbenorganisation Schweiz, som representerer landets lesbiske og skeive kvinner. Gruppen bemerket at lesbiske, bifile og homofile ble «neglisjert» i landet for bare 30 år siden. Avstemningen viser hvor langt Sveits har kommet, mener de.

«Vi skylder denne utviklingen aktivister og politikere som har jobbet utrettelig for vår likestilling i flere tiår» sier gruppen. «Suksessen er også takket være det aktive engasjementet fra samfunnet og våre allierte de siste månedene.»

Avstemningen ble utløst av konservative

Det var konservative som utløste folkeavstemningen etter at parlamentet i Sveits stemte for legalisering av tiltaket i desember 2020.

I forkant hadde de konservative hengt opp plakater av gråtende barn, som en trussel om konsekvensene av den nye loven. Den sveitsiske regjeringen hadde på sin side oppmuntret folk til å stemme for.

Religiøse ledere i landet hadde også hevdet at loven ville frata barn retten til en mor og far, dersom den ble vedtatt.

Det sveitsiske samfunnet trosset de konservative og valgte likevel for å vedta likekjønnet ekteskap. Søndagens avstemning vil nå bane vei for likekjønnet ekteskap, selv om de første parene ikke vil kunne vies før i juli 2022, på grunn av juridiske og administrative hindringer.

I mellomtiden får de 11 500 sveitsiske parene som er i sivile partnerskap enten beholde sin nåværende status eller få det omgjort til et ekteskap.

Powered by Labrador CMS