Jim DeVillè.

– Jeg ser lys i enden av tunnelen

Oslos store skeive utested Elsker, er fast bestemt på å overleve krisen. Blikk møtte daglig leder Jim DeVillè under flyttingen til nye lokaler.

Publisert

Både Elsker og London Pub i Oslo har stengt dørene under pandemien. Fincken i Bergen er også stengt. Spørsmålet er: Vil de åpne dørene igjen?

Elsker på flyttefot

Blikk møter daglig leder Jim DeVillè i ruinene av Elsker i Kristian IVs gate 9.

– Det var en trist måte å si det på, sier han.

Likevel er det et faktum at Elsker nå pakker ned mange år med skeiv historie. Rundt oss står det esker på esker, dekorasjoner, gamle skilt og plakater.

– Det er viktig å nevne at dette ikke er koronarelatert. Vi har lenge ønsket oss nye lokaler, sier DeVillè til Blikk og forteller at når sjansen bød seg, hoppet de i det.

Ferden går ikke langt. Elsker flytter rett over veien, til Kristian IVs gate 12, hvor blant annet klubben Kristiania holdt hus i sin tid.

– Selve flyttingen ble nok pushet litt fram på grunn av korona.

1500 liter øl i kloakken

Elsker har som alle andre utesteder blitt rammet hardt av pandemien. Men det verste har vært tiltakene de har blitt pålagt av myndighetene. Pålegg som har endret form en rekke ganger. Noe som igjen har ført til usikkerhet og sinne.

– Alle serveringssteder i Oslo, ja hele landet, har tapt store inntekter. Som nattklubb har Elsker mistet opp mot 95 prosent av inntekten siden pandemien.

DeVillè oppfatter myndighetenes restriksjoner og pålegg som vinglete.

– Jeg har full forståelse for at det ikke har vært lett for helsemyndighetene. Men for oss, som bedrift, har det vært vanskelig. Fra total nedstengning til begrenset åpning. Alle varene vi til enhver tid må bestille for å ha belegg, de måtte jo kastes.

Han forteller om øltanker på 500 liter som alle måtte tømmes.

– Til sammen har vi vel måtte tømme ut et sted mellom 1000 og 1500 liter øl. Det er et stort svinn for en bedrift som lever av å servere utelivet.

Jim DeVillè.

Nylig kunne myndighetene melde at regjeringen i et revidert nasjonalbudsjett økt eksisterende kommunal ordning om kompensasjon til bedrifter som er særlig utsatt og rammet. Ordningen økes med 500 millioner kroner, som kommer på toppen av 750 millioner som fortsatt står igjen i ordningen.

Kristian IVs gate 9

• Gården hvor Elsker har holdt hus ligger i Kristian IVs gate 9, Oslo og ble oppført i 1892 for Det Norske Medicinske Selskab, etter tegninger av arkitekt Henrik Nissen.

• Bygningen er i nyrenessansestil, og har et avrundet hjørne som prydes av Brynjulf Bergsliens skulptur av St. Georg med dragen (en kristen romersk ridder som reddet en vakker prinsesse fra å bli drept av en ildsprutende drage, og døde som martyr 23. april år 303 e.kr)

• I 1947 åpnet Oslos første nattklubb, Restaurant Georges, dørene her.

• På 70-tallet holdt diskotek og nattklubb Leoparden (også kalt «Leppa») til her i tre etasjer med messing og plysj.

• I 1998 flyttet den skeive klubbkulturen inn da Club Castro åpnet og kjørte på med utagerende festing fram til 2002.

• I 2003 åpnet nok en skeiv klubb her, Shu Club som stengte 2. januar 2005.

• I februar 2006 åpnet Elsker dørene med Hilde Hammer, Sissel Hansen, Grethe Kjensli og Halgeir Gjerdet på eiersiden.

Kilder: Nasjonalmuseet

Utelivet tar støyten

Elsker har fått tilskudd fra kompensasjonsordningen, men DeVillè mener likevel at bransjen han driver i får for lite.

Klikk bildet. Kjøp BLIKK+

– Elsker er nok et av stedene som har klart oss bra i denne krisen, tross alt. Mye takket være at vi har folk i ryggen som kan dette med søknader og kompensasjoner. Uten dem hadde vi ikke overlevd.

Uten kompensasjon ville det spøke for nye Elsker også. Det skeive utelivet kan ikke leve av ildsjeler og frivillighet. Jim DeVillè er innstilt på at dørene til Elsker skal åpne på nytt i Kristian IVs gate 12.

– Jeg er ikke redd for at det ikke skal skje. Men jeg var det, innrømmer han.

– Det virker som utelivsbransjen er de som må ta støyten hver eneste gang. Men vi er jo en del av kulturtilbudet her i landet. Da trenger vi også drahjelp.

Som en aktør i utelivet synes DeVillè det er vanskelig å spå om fremtiden.

– I løpet av juni og juli vil det være såpass mange som er vaksinert at utestedene åpner igjen. Håpet er at vi åpner igjen i slutten av mai, men jeg tror nok at sommeren vil bli tilnærmet lik sommeren i fjor. Jeg ser lys i enden av tunnelen, sier Jim DeVillè før han fortsetter nedpakkingen av gamle Elsker. Når nye Elsker åpner i Kristian IVs gate 12 åpner, det gjenstår å se.

Powered by Labrador CMS