Film

Sterk kortfilm om skeive ukraineres motstandskamp

Den tre minutter lange «Pride Is Not Available In Your Region» gir et kort, men gripende innblikk i det skeive Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

«Det er ikke vanskeligere å lage molotivcocktailer enn å blande cocktailer i en bar», sier en av personene i kortfilmen «Pride Is Not Available In Your Region» («Pride er ikke tilgjengelig i ditt område»).

Filmen, somer laget til sosiale medier, består av en rekke klipp av unge, skeive ukrainere og er en hyllest til Ukraina under den internasjonale pridemåneden juni. Prosjektet ble startet av bevegelsen Ukraine Pride med formål om å gi landets lhbt+personer en stemme.

«Pride Is Not Available In Your Region» er knusende ærlig, men den er også håpefull. I en scene ser vi to menn på et kjøkken.

«Når vi tar tilbake Luhansk skal jeg ta deg med dit for å treffe faren min», sier en av dem til den andre.

Rave Pride

I fjor holdt skeive aktivister en «Rave Pride»-fest utenfor den ukrainske presidentens kontor. Hensikten med arrangementet var å trekke offentlig oppmerksomhet til skeives sikkerhet og mangelen på etterforskning av radikale gruppers forbrytelser mot samfunnet, så vel som Kyivs elektroniske scene. «Rave Pride» ble organisert av Ukraine Pride og skulle bli en årlig begivenhet.

Da Russland invaderte landet, endret alt seg. Årets «Rave Pride» har bokstavelig talt blitt «utilgjengelig». Dette fordi alle deltakerne nå kjemper aktivt for å forsvare Ukraina i kampen mot Russland.

«Da jeg kom tilbake til Kiev etter to måneder med krig, ble jeg nostalgisk over vår forrige sommer og pridefeiringen vår. Enkelte i vårt miljø jobber som leger, andre er frivillige eller kjemper ved frontlinjene. Lhbt+personer er en del av den storslagne seieren som venter Ukraina i nær fremtid», sier regissør Yura Dvizhon til Kaltblut Magazine.

Den skeive datingappen Taimi har også bidratt i arbeidet med filmen.

«Nå, under Pridemåneden, når hele verden kjemper for rettighetene til lhbt+personer, kjemper medlemmer av det ukrainske lhbt+samfunnet for livet, landet sitt og de demokratiske verdiene til enhver moderne stat», sier Yana Andyol, kommunikasjonssjef for Taimi.

Se «Pride Is Not Available In Your Region» her:

Powered by Labrador CMS