Meninger 

Sammen mot LHBT+hat

Trusler og hat mot de skeive milljøene krever at samarbeidet mellom myndigheter må være «sterkt, tydelig og godt koordinert», skriver Åpne Høyre, Öppna Moderater og European Centre-Right LGBT+ Alliance i dette debattinnlegget.

«Angrepet i Oslo er ikke det eneste de siste årene, dessverre. Tvert imot, listen er lang, for lang», skriver Helge Ytterøy L’orange, Tobias Björk og Fredrik Saweståhl i dette debattinnlegget.
Publisert

25. juli i fjor trodde alle i Oslo at de endelig skulle få feire Pride og kjærlighetsbudskapet skikkelig etter to år med pandemien. Det var ikke tilfelle. I stedet viste hatet seg fra sin verste side. Det brøt ut vold og en ekstremist begikk en voldshandling som etterlot døde og skadde.

Helge Ytterøy L’orange, leder Åpne Høyre og vice president European Centre Right LGBT+ Alliance

Årets Pridefeiring ble et tydelig motsvar, der mange tusener deltok i mer enn 250 debatter og temamøter og 90.000 deltok i en fredelig parade er en seier for kjærlighet, åpenhet og et samfunn bygget på en rett for oss alle til å være individer.

Likevel vet vi det er trusler og et hat mot mennesker som er skeive. Statistikk viser at hatpratet i sosiale medier øker, anmeldelsene av hatkrim øker, og langt flere av oss skeive opplever å måtte se oss over skulderen. Religiøs og politisk intoleranse rammer mennesker som er skeive. Det kommer mest fra islamisme og høyreekstremisme, og det dukker opp fra andre steder innimellom.

Angrepet i Oslo er ikke det eneste de siste årene, dessverre. Tvert imot, listen er lang, for lang. Det utrolig tragiske terrorangrepet på nattklubben Pulse i Orlando i 2016, angrep på Pride-feiringer eller barer og klubber har skjedd i alt fra Bialystok, til Dresden og Bratislava de siste årene. Angrepet i Bratislava etterlot to døde så sent som i oktober 2022, og bare en måned senere ble fem mennesker myrdet i Colorado Springs. I juni kunne østerrikske myndigheter sette en stopper for et planlagt islamistisk terrorangrep med Pride-paraden i Wien.

Tobias Björk, Förbundsordförande Öppna Moderater

Det burde ikke være slik. Vi må samles mot LHBT+hat. Vi må også tørre å snakke rett ut og ikke nøle med å møte problemene avhengig av hvor i samfunnet de kommer fra.

Tidlig i juni fikk vi konklusjonene fra etterforskningen som undersøkte hvordan myndigheter som politiet og sikkerhetspolitiet i Norge opptrådte rundt angrepet der. Konklusjonen er at samarbeidet mellom myndighetene brøt sammen og at advarsler ikke ble tatt på alvor.

Trusselbildet ble undervurdert. Dette må vi lære av på tvers av landegrensene i Europa. Samarbeidet mellom myndigheter for å sikre Pride-feiringen må være sterkt, tydelig og godt koordinert. At myndigheter i Østerrike lykkes med å stoppe et planlagt angrep er også noe å studere og lære av.

 Angrep og terror er det mest synlige resultatet av et underliggende problem. Det er en intoleranse som må bekjempes, det er mangel på aksept for selvsagtheter som at rettighetene til skeive er menneskerettigheter. Det sees i hatkriminalitet og hets, i negativ sosial kontroll og undertrykkelse, i hærverk mot lokaler og symboler og feilinformasjon og trusler på nett.

Fredrik Saweståhl, President, European Centre-Right LGBT+ Alliance

Derfor er det avgjørende å sikre at det finnes ressurser og kompetanse til å bekjempe hatkriminalitet og negativ sosial kontroll.

Det beste er å jobbe for at folk i landene våre ikke vokser opp med negative holdninger til skeive og at folk ikke blir radikalisert. Å jobbe konsekvent over tid på alle nivåer for å bygge et åpent og inkluderende samfunn. Det forhindrer fremtidige problemer. Det er et ansvar som må tas – i skolen, i omsorgen, i førskolen, i fritidsaktiviteter, i foreningslivet og innenfor trossamfunn. Der trengs det nulltoleranse for diskriminering og trusler eller hat mot skeive.

 Det er mulig hvis vi vil!

Powered by Labrador CMS