Urix 

Nepal med felles ekteskapslov

I en historisk dom har Nepals Høyesterett legalisert likekjønnede ekteskap. Nepal er det første sørøst-asiatiske landet som likestiller homofile og heterofile ekteskap.

I 2007 opphevet Nepal forbudet mot likekjønnet sex, og innførte flere skeive rettighetslover som beskytter lhbt+befolkningen. Siden 2015 har lhbt+rettigheter vært nedfelt i grunnloven.
Publisert

Høyesterettsavgjørelsen kom etter at et homofilt ektepar som giftet seg i Tyskland, gikk rettens vei da de fikk avslag på familiegjenforening med begrunnelse om at Nepal ikke registrerer likekjønnede ekteskap.

Paret vant i Høyesterett som beordret myndighetene til å gi oppholdstillatelse til den tyske statsborgeren. Høyesterett beordret samtidig myndighetene til å anerkjenne likekjønnede og andre ikke-heteroseksuelle ekteskap, melder hrw.org

«Dette er en betydelig utvikling siden likekjønnede så vel som det tredje kjønn og deres partnere nå kan registrere ekteskapene sine», sier den kjente lhbt+aktivisten Sunil Babu Pant.

Nå venter et par hundre skeive par på å få ekteskapet sitt lovlig registrert. Ifølge Sunil Babu Pant, som i 2001 grunnla Blue Diamond Society, Nepals første skeive organisasjon og ble Nepals første åpne homofile parlamentariker i 2008, feirer folk allerede.

«De skynder seg tilbake til landsbyene sine for å samle inn dokumenter for å få registrert ekteskapene sine», sier han til hrw.org.

Pant anslår at rundt 200 par av samme kjønn vil registrere ekteskapene sine i løpet av de kommende månedene.

Ifølge hrw.org har Nepals Høyesterett gjennom en rekke avgjørelser anerkjent lhbt+befolkningens rett til likestilt ekteskap. I 2007 beordret Høyesterett regjeringen til å sette ned et lovutvalg for å legalisere ikke-heterofile ekteskap.

I 2015 anbefalte lovutvalget regjeringen «å gi juridisk anerkjennelse til ekteskap av samme kjønn på grunnlag av likhetsprinsippet». Ytterligere rettsavgjørelser kom som en følge av at hverken daværende, eller påfølgende regjeringer maktet å innføre lovgivningen.

I mars i år beordret altså Høyesterett med henvisning til Nepals grunnlov fra 2015 som forbyr kjønnsdiskriminering, regjeringen å anerkjenne ekteskapet til paret som hadde giftet seg i Tyskland samt legalisere skeive ekteskap.

  

 

Powered by Labrador CMS