Oslo/Fusion

Skeive ikoner på Oslo/Fusion

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Jan Dalchows prisvinnende «Fremragende timer» vises sammen med en rekke andre skeive kortfilmer på Frogner kino søndag 18. september.

«Fremragende timer».
Publisert

Søndag 18. september inviterer Oslo/Fusion International Filmfestival og Fotogalleriet til spesialvisningen Skeive ikoner på Frogner kino.

Skeive Ikoner er et banebrytende prosjekt som består av en bok, en utstilling og et program. Med fotografi av Fin Serck-Hanssen og tekst av Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs forteller prosjektet historien om banebrytende personer i skeiv rettighetskamp i Norge, før og etter avkriminalisering i 1972. Historiene forteller om uteliv og aktivisme, oppvekst og familie, private kamper, uenighet og kjærlighet.

Filmene som presenteres som del av Oslo/Fusion sitt program vektlegger norske skeive stemmer og filmskapere, flere av dem “ikoner” i prosjektet. Utdrag av utstillingen vil høsten 2022 og våren 2023 turnere rundt i Norge på bibliotek, skoler og festivaler, kuratert og koordinert av Fotogalleriet, med utstillingsdesign av HAiKw/, Ida Falck Øien og Harald Lunde Helgesen. Se fotogalleriet.no for mer informasjon.

Fremragende timer (2002)

I 1997 ble en mann dømt for å ha hatt sex med en mindreårig gutt. To måneder før hans sekstende bursdag hadde den aktuelle gutten svart på en annonse mannen hadde lagt ut i kontaktannonser. Gutten var nøyaktig 56 dager for ung. Ifølge norsk lov er sex lovlig fra man er seksten år. Som filmens regissør, Jacobsen, kommenterer: «Detaljene om det som skjedde var nok ikke noe å være spesielt stolt av, men det som forundrer meg er måten denne saken fikk så mange mennesker til å skrike opp».

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Jan Dalchow vant Berlinale Teddy Award for beste kortfilm i 2003.

Vindu mot vår tid: Om homofile (1972)

Kim Friele i "Vindu mot vår tid" på NRK.

I tillegg blir det spesialvisning av utdrag fra den NRK-produserte dokumentaren «Vindu mot var tid: Om homofile», vist januar 1973. Dokumentaren består av to deler. Oslo/Fusion viser Kim Friele i samtale med en NRK-journalist hvor hun forklarer hva homofili er og innebærer, og det er påfallende hvor lite som har endret seg i argumentasjonen i løpet av 40 år.

Oslo/Fusion viser også kortfilmene «Utukt» (2007) av Dag Johan Haugerud, «Spinning» (2006) av Heidi Arnesen, «Lærhomsen» (2006) av Lars Joakim Ringom og «The Collectors» (2016) av Sabina Jacobsson.

Fullt program og info: oslofusion.no

Skeive ikoner, søndag 18. september kl. 17, Frogner kino, Frognerveien 30B, Oslo.

Powered by Labrador CMS