Festival

Skeive topper Tons of Rock-plakaten

Greta Van Fleet og Judas Priest, som begge har skeive vokalister, er headlinere på årets Tons of Rock på Ekebergsletta i Oslo. Festivalen sparkes i gang onsdag 26. juni.

Greta Van Fleet-vokalist Josh Kiszka (i bar overkropp) kom ut av skapet i juni i fjor.
Publisert

Festivalen Tons of Rock feirer 10 års jubileum i år, og slår derfor på stortromma når de inviterer til festival på Ekebergsletta i Oslo 26. til 29. juni.

Øverst på plakaten i år står to av verdens største band, begge med skeive frontfigurer: Judas Priest og Greta Van Fleet.

For festivalen er inkludering og mangfold viktig, noe som viste seg 25. juni i fjor. Etter terrorangrepet mot skeive vaiet regnbueflagget på festivalens område på Ekebergsletta.

– Og ja 25. juni var spesielt for oss alle, sier daglig leder Jarle Kvåle til Blikk.

– Vi er en stor festival som samler mye folk og det var selvsagt viktig for oss å ta ansvar, vise respekt og ikke minst ta vare på folka våre som var berørt.

«Metal God» på Tons of Rock

Judas Priest har gjennom sine 55 år opparbeidet seg status som et av verdens største og ledende heavy metal-band. Judas Priest-vokalisten Rob Halford har med sin jordnære holdning og karakteristiske stemme fått en spesiell plass i metal-folkets hjerter.

Han blir hyllet som en musikalsk storhet, og har blitt et forbilde for skeive rockere verden over.

Med Halford bak mikken ga Judas Priest ut sitt første album, «Rocka Rolla» i 1974. Halford ble kjent for å innta scenen på motorsykkel ikledd lakk og lær, og det tok ikke lang tid før han ble en yndling i metal-verdenen.

Han fikk dessuten kallenavnet «Metal God» på grunn av hans enorme påvirkning på musikksjangeren. Flere plater og besetningsutskiftninger fulgte i årene som kom, og bandet frontet det som ble kalt «the new wawe of British heavy metal».

De opparbeidet seg en enorm fanskare verden over, og noen av utgivelsene har blitt en viktig inspirasjon for store band som Metallica, Slayer og Def Leppard. Men som de fleste store artister hadde også Halford behov for å utforske andre musikalske stilarter.

Etter verdensturneer og en rekke gull- og platinapriser, takket Halford for seg etter nesten tjue år i bandet, uvitende om at de skulle finne tilbake til hverandre.

Det hadde i lang tid vært spekulasjoner om Halford var homo, og i 1998 kom den steintøffe sangeren ut under et intervju på MTV: «Jeg tror de fleste har skjønt at jeg har vært homo hele mitt liv».

Judas Priest spiller på Tons of Rock 28. juni.

Greta Van Fleet

Amerikanske Greta Van Fleet topper plakaten lørdag 29. juni.

Det kritikerroste bandets siste album «Starcatcher» ble nummer 1 på alle Billboards rockelister.

Bandet har siden den Grammy-vinnende debuten «From the fires» (2017), tatt steget opp til å bli et av verdens største rockeband, og låter til tider som reinkarnasjonen av et Led Zeppelin i toppform. Vokalist Josh Kiszka har en stemmeprakt som nikker i retning av en ung og vital Robert Plant.

Greta Van Fleet-vokalist Josh Kiszka kom ut av skapet i juni i fjor, og fortalte i en post på Instagram at han har vært i et forhold i åtte år.

Kiszka la ut posten på Instagram som en reaksjon på at hans hjemstat Tennessee har innført en rekke anti-lhbt-lover, som den restriktive anti-drag-loven, som ble erklært grunnlovsstridig, og en rekke lover som begrenser tilgang til transhelsehjelp.

«Det er helt avgjørende at jeg snakker min sannhet, ikke bare for meg selv, men i håp om å endre hjerter, tanker og lover i Tennessee og andre steder» skrev han.

Tons of Rock sitt store 10-års jubileum arrangeres i Oslo 26.-29. juni.

 

 

Powered by Labrador CMS