Musikk

Janelle Monáe skal spille på Øyafestivalen

Låtskriver, produsent, artist, forfatter, moteikon og skuespiller Janelle Monáe ga i fjor ut albummet «The Age of Pleasure». Albumet mottok nominasjon til Grammy for årets album og årets R&B-album.

Sangen «Lipstick Lover» handler for eksempel eksplisitt om hens skeive identitet.
Publisert Sist oppdatert

Øyafestivalen fikk superstjerna til Oslo allerede i 2008, for hens første konsert utenfor USA. I tillegg spilte hen på festivalen i 2011 og 2014. Torsdagen under årets festival blir dermed hens fjerde besøk på Øya.

Monáe er å regne som et virkelig skeivt ikon. Siden forrige album, har artisten som ga ut «Dirty Computer»  i 2018, og flere feirede filmer, kommet ut både som ikke-binær og panfil.

Helt fra debuten «The ArchAndroid» (2010) har hen lekt med kjønnsroller og seksualitet. Androiden representerte noe frigjørende, og hen uttalte at den både var hen og hens tenningsobjekt.

Støtten til det skeive miljøet kom også tidlig. Selv kom hen først ut som bifil i 2013. Men uttalte også at hen ikke ville kommentere egen legning før senere. Noe hen fulgte opp med å understreke at det ikke skal avkreves av noen å uttale seg om slikt.

Men at hen selv finner mening å være åpen, både for egen og andres skyld. Åpenheten uttrykkes både i hvilke filmroller hen velger, som den åpent bifile Josephin Baker, eller i musikkvideoer, som til sangen «Make Me Fell» fra forrige skiva, hvor hen flyter mellom kjønnsuttrykk, og har seg med alle kjønn.

Fjorårets album; «The Age of Pleasure», er som magasinet Rolling Stones skrev enda «mer nakent, mer tilstede og mye mindre engstelig.» Noen vil kalle det stolt.

Sangen «Lipstick Lover» handler for eksempel eksplisitt om hens skeive identitet. Til nevnte magasin fortalte hen at sangen bygger på en hendelse fra en sexpositiv fest der hen ble kysset i nakken, og gikk til sengs med følelsen av at det leppestiftmerket var en sang.

Powered by Labrador CMS