Musikk

Prisvinnende skeiv kanadier klar for Riddu Riddu

Jeremy Dutcher synger både om skeive og urfolks rettigheter. Til sommeren kommer han tilbake til Riddu Riddu-festivalen.

Den prisbelønte kanadiske artisten Jeremy Dutcher gjester Riddu Riddu-festalen for andre gang.

Den prisvinnende kanadiske komponisten Jeremy Dutcher kommer også tilbake til Riddu-sletta i 2024 etter at han først opptrådte på festivalen i 2019.

Jeremy Dutcher er en tenor, komponist, aktivist, etnomusikolog og medlem av Neqotkuk (Tobique First Nation) fra Øst-Kanada. Han benytter aktivt sine First Nations-røtter i musikken sin, og har skapt et musikalsk uttrykk som rett og slett er ganske unikt.

Musikken er en blanding av neo-klassisk, jazz og pop. Dutchers ubestridelige talent og unike uttrykk har blant annet ført til samarbeid med artister som Yo-Yo Ma og transikonet Beverly Glenn Copeland.

Han fikk internasjonal anerkjennelse for albumet sitt «Wolastoqiyik Lintuwakonawá« (2018), vant Polaris Music Prize i 2018 og «Indigenous Music Album of the Year» ved JUNO Awards i 2019.

Dutchers identitet som two-spirit, den engelskspråklige oversettelsen for Neqotkuk (Tobique First Nations mange navn for å ikke tilhøre binære kjønnsroller) omfavnes enda mer på fjorårets kritikerroste albumet «Motewolonuwok» (ikke-binær). Selv forklarer artisten begrepet som at kjønn, ånd og seksualitet er flytende og forent.

Dutcher er en hyppig gjest i verdens største konsertsaler, og han har også vært med i National Public Radios konsertserie Tiny Desk, samt vært en del av dommerpanelet i Canada's Drag Race.

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. 

Powered by Labrador CMS