Musikk

Pussy Riot er klare for Riddu Riđđu

For første gang skal de aktivistiske, feministiske pønkrockerne i Pussy Riot stå på scenen på Riddusletta.

Frontperson Nadya Tolokonnikovai og resten av Pussy Riot skal stå på festivalscenen i Kåfjord til sommeren, under den årlige internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riđđu.
Publisert

Pussy Riot omtaler seg selv som en kunstnerisk, global og feministisk protestbevegelse.

De hadde allerede drevet gerilja-kunst-aksjoner i flere år da de i 2011 stormet inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og sang ut mot Putin-regimet. 

Bandet var også tidlig ute med protester mot russiske anti-lhbt-lover. Og i tillegg til å protestere mot annen politisk undertrykkelse i landet, har de rettet oppmerksomheten mot innsattes kår i russiske fengsler. Tre av medlemmene, samt grunnlegger Tolokonnikova snakker av erfaring etter at de ble dømt til to års fengsel etter Katedral-aksjonen

Nylig ble det opprettet nok en straffesak mot Tolokonnikova i Russland, etter at hun viste installasjonene «Virgin Mary, Please Become a Feminist» og «Putin's Ashes"på Deitch Gallery» i januar 2023.

I likhet med flere andre i bandet lever hun nå i eksil. Tolokonnikova bor i USA, mens to av medlemmene i 2019 fikk asyl i Sverige etter gjentatte dødstrusler i hjemlandet.

Festivalsjef Sajje Solbakk er fornøyd med bookingen:

- Pussy Riot har skapt storm verden rundt: kjenner du ikke musikken deres, så kjenner du deres politiske engasjement. Sprengkraften deres er som skapt for Riddu-scenen og nå kommer de altså endelig til Olmmáivággi, sier Solbakk i en pressemelding.

 

Powered by Labrador CMS