Oslo/Fusion

Oslo/Fusion: Kim & Wenche - Retten til å elske

Se dokumentaren «Kim & Wenche - Retten til å elske» på Oslo/Fusion International Film Festival søndag 25. september.

Liew Ceng Teng har jobbet med dokumentarfilmen, «Kim & Wenche - Retten til å elske», siden 2016. Her er han på besøk hos Kim. Liew Ceng Teng har jobbet med dokumentarfilmen, «Kim & Wenche - Retten til å elske», siden 2016. Her er han på besøk hos Kim.
Publisert

«Kim & Wenche - Retten til å elske» hadde premiere på Vega Scene juni. Filmskaper Liew Ceng Teng var spent da han omsider skulle vise den endelige versjonen for et publikum – seks år etter at filmingen begynte.

– Det føltes godt å endelig få vise andre hva jeg har gjort alle disse årene, sier Teng.

– Jeg gråt faktisk mye den dagen! Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger fra publikum. De som er involvert i prosjektet og mennesker rundt meg har vært veldig tålmodige, selv om alle har lurt på når den blir ferdig.

Nå er dokumentaren klar for Oslo/Fusion International Film Festival, som viser «Kim & Wenche - Retten til å elske» på Vega Scene i Vega Salongen søndag 25. september kl. 15.

Både serie og film

«Kim & Wenche - Retten til å elske» er en timeslang dokumentar om forholdet mellom Kim Friele og Wenche Lowzow. I tillegg til filmversjonen, jobbet Teng med en serie om Friele.

– Serien er litt mer detaljert. Filmen har fokus på kjærligheten mellom Kim og Wenche, mens serien også ser på temaene som omringet dem.

– Det var faktisk NRK som anbefalte å klippe en filmversjon. Jeg sendte inn noen tidlige versjoner av episodene i serien til dem, men fordi de ville sende det innen Pride, hadde vi kort tid til å klippe hele serien. Da ble det en 55 minutter lang versjon.

– Du har jo ikke laget noen kritisk film om Kim Friele, selv om hun til tider var omstridt også innad i det skeive miljøet. Var det intensjonelt?

– Hun hadde mange harde meninger. Vi har sett på kritikken, men jeg ser på filmen som en hyllest til Kim. Den har en personlig vinkling.

F.v. Hans Petter Harboe og Liew Ceng Teng på premieren av Kim og Wenche på Vega Scene i Oslo.

Kim sa først nei

Kim Friele fikk aldri se den ferdige filmen. Noen klipp rakk hun likevel å se før hun gikk bort.

– Hun fikk se noen klipp allerede da vi først startet å filme. Vi begynte da jeg fikk høre at Wenche var såpass dårlig at Kim allerede hadde bedt Homofonien om å synge i bisettelsen hennes. Da kontaktet jeg Kim og hun sa: Hvis du skal filme Wenche, må du nesten dra nå. Vi dro med en gang og fikk lov til å filme i to-tre dager. Rett etter dette gikk Wenche bort.

Etter den turen, skrev Kim Friele et brev til Teng, forteller han.

– Hun sa at hun ikke ville filmes. Jeg bestemte meg likevel for å klippe det jeg allerede hadde filmet og sendte det til henne. Etter å ha sett de første klippene snakket jeg med henne igjen. Da sa hun at vi var veldig velkomne til å komme opp til henne igjen for å filme mer. Jeg ble både glad og lettet over å kunne følge henne videre. Vi ble gode venner etter hvert.

– Fikk filme alt

Teng mener Kim Friele virket fornøyd med de klippene hun fikk se.

– Hva tror du hun hadde sagt om det endelige produktet?

– Jeg kan ikke snakke for henne, men hun sa hun hadde stor tillit til meg. Jeg satt stor pris på det, og at jeg fikk filme alt, også veldig private ting. Jeg håper hun hadde likt filmen, og at hun forstår at den er viktig.

«Kim & Wenche - Retten til å elske», Oslo/Fusion International Film Festival søndag 25. september kl. 15, Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo. Fullt program: oslofusion.no

Powered by Labrador CMS