Kunst

Filmkunstner Gjert Rognli mottar sin 20. pris

Det er på tide at den internasjonalt anerkjente samiske kunstneren får en norsk pris, sier juryen.

Gjert Rognli har lenge vært internasjonalt anerkjent. Nå mottar han sin første norske pris.
Publisert

.

Gjert Rognli mottok kritikerprisen prisen under Den Nordnorske Kunstutstilling 2022, også kalt «Nordnorsken». Med det tar han sin 20. pris.

Rognli er skeiv og samisk, og kommer fra Manndalen i Kåfjord Kommune. Filmene hans kretser rundt temaer som identitet, religiøse røtter, seksualitet, stillhet, tid og den samiske kulturen.

Han har stilt ut under Pride Art i flere år og regnes som en av utstillingens mest sentrale kunstnere. Verkene hans har også blitt vist på Louvre i Paris, der han ble den første samiske kunstneren til å stille ut et verk.

.

Polarisering og globalisering

Rognli mottar Nordnorskens kritikerpris for filmen «Life is a two-way dream – Eallin lea guovttesuorat niehku». Her skildrer han polarisering og globalisering i en verden som stadig er i endring.

.

.

«Vi lever i en tid preget av en dyrking av ungdom, en besettelse av nåtiden og ekstrem individualisme. Hva vi foretar oss i dag vil på virke hvordan menneskene lever i framtiden. Visdommen i en shamans verdensbilde fra gammel samisk religion gir oss en annen tolkning og fortelling», heter det i beskrivelsen av filmen, som er spilt inn i Sápmi, USA, Spania og Italia.

Den er foreløpig vist på over 400 filmfestivaler i hele verden.

.

Internasjonalt anerkjent

Nordnorsken arrangeres av Bodø Kunstforening og er en landsdelsutstilling med verk fra kunstnere med tilknytning til Nord-Norge. I begrunnelsen sier jurymedlem Mariann Enge, redaktør av Kunstkritikk.no, at det er på tide at det kommer en norsk pris på Rognlis lange listen med internasjonale utmerkelser.

Tidligere har Rognli blant annet blitt tildelt prisen for beste kinematografi under Madrid Art Film Festival i Spania og beste eksperimentelle film under L’Age d’Or International Arthouse Film Festival i India.

Han har også mottatt «Award of Recognition in Documentary Short» på Art Independent International Film Festival i India og prisen for beste eksperimentelle kortfilm under Sacramento Underground Film & Arts Festival i USA.

.

Powered by Labrador CMS