Serie

De skeive baseballstjernene som gikk i glemmeboka

Den nye serien «A League of Their Own» kaster lys over de skeive kvinnene på det amerikanske baseball-laget Rockford Peaches.

I den nye Amazon Prime-serien «A League of Their Own» følger vi det kvinnelige baseball-laget Rockford Peaches som under andre verdenskrig kjemper seg fram i den til da mannsdominerte idretten.
Publisert

Året er 1943 og amerikansk baseball står i en stor krise. På grunn av krigen har flere store mannlige utøvere blitt sendt til fronten. I et forsøk på å bevare den stolte nasjonalsporten besluttes det at kvinner for første gang skal få lov til å spille, i en ny liga med navnet All-American Girls Professional Baseball League (AAGPBL).

I den nye Amazon Prime-serien «A League of Their Own» følger vi det kvinnelige baseball-laget Rockford Peaches, som spilte i AAGPBL fram til nedleggelsen i 1954.

Usynlige stormestere

Over 600 kvinner spilte i AAGPBL som til slutt besto av 10 profesjonelle baseball-lag over hele den amerikanske midtvesten. I 1948 var tilskueroppmøtet under seriekamper på over 910 000. Totalt vant Rockford Peaches fire mesterskapstitler i løpet av de elleve årene ligaen pågikk. Den siste spilleren fra det originale laget, Mary Pratt, døde i 2020 i en alder av 101 år.

Historien om Rockford Peaches og den kvinnelige baseball-ligaen kunne ha gått i glemmeboka om det ikke hadde vært for dokumentaren «A League of their Own», som i 1987 tørket støv av historien og spredte den til massene.

Rockford Peaches sine uniformer var passende nok ferskenfargede, men bukser ble kvinnene nektet å gå i. Kvinnene måtte konkurrere i skjørt og det var først etter en stund at de mannlige gründerne bak ligaen forsto at kvinnene hadde virkelig talent. Her er fire av kvinnene på laget avbildet med trener Bill Allington.

Dokumentaren inspirerte den stjernespekkede filmen med samme navn fra 1992, der blant andre Tom Hanks, Geena Davis, Madonna, Lori Petty og Rosie O'Donnell spilte hovedroller. Filmen følger de konkurrerende søstrene Dorothy «Dottie» Hinson (Geena Davis) og Kit Keller (Lori Petty) som begge er en del av laget Rockford Peaches.

Både filmen og Amazon Prime-serien utspiller seg i 1943 ved oppstarten av AAGPBL. I serien spiller Abbi Jacobson, Chanté Adams, D’Arcy Carden, Roberta Colindrez, Gbemisola Ikumelo, Kelly McCormack og Priscilla Delgado kvinner fra et annet baseball-lag enn laget vi følger i filmen fra 1992. Nick Offerman spiller lagets manager.

Ikke redd for å være skeiv

Det er ingen hemmelighet at Flere kvinner i AAGPBL likte kvinner. Der kultklassikeren fra 1992 hoppet bukk over kvinnenes forhold til andre kvinner, gjør den nye serien dette etter alt å dømme synlig.

Under en panelsamtale organisert av Amazon Prime tidligere i år, kom den kjente baseballspilleren Maybelle Blair ut som lesbisk. Blair var en av de opprinnelige spillerne i baseballigaen, der hun spilte for laget Peoria Redwings.

«Broad City»-stjernen Abbie Jacobson (t.v) spiller pitcheren Carson Shaw, her på bar med kjærlighetsinteressen Greta Gill, spilt av D'Arcy Carden. Alle karakterene i serien er fiktive, men er basert på ekte kvinner som spilte i ligaen mellom 1943-1954. Jacobson er også en serieskaperne bak «A League of Their Own».

AAGPBL-legenden uttrykket glede over at unge spillere ikke lenger trenger å skjule sin seksualitet.

– Jeg tror det (at jeg kommer ut) er en flott mulighet for disse unge jentene til å innse at de ikke er alene og at du ikke trenger å gjemme deg. Jeg gjemte meg i 75, 85 år og dette er faktisk første gang jeg har kommet ut, sa Blair.

Hun fortalte at hun trodde hun var den eneste homofile i verden og at noe var galt med henne da hun forelsket seg i en jente på videregående.

– Jeg var sammen med en jente. Det var virkelig ille, for den gangen ville du ikke våge å fortelle det til familien din.

Se traileren til «A League of Their Own» her:

Powered by Labrador CMS