Serie

Ikke-binær rømling på Karibiens snilleste piratskip

Den nye HBO-serien «Our Flag Means Death» byr på intelligent lek med kjønnsroller.

Den ikke-binære skuespilleren Vico Ortiz spiller karakteren Joe/Bonifacia i «Our Flag Means Death».
Publisert

Serien følger mannskapet ombord på piratskipet The Revenge, ledet av den litt for snille kapteinen Stede Bonnet (Rhys Darby).

Stede, som går under navnet «The Gentleman Pirate», er en aristokrat som har rømt fra kone og barn for å bli kaptein på skuta. Men utenom kapteintittelen, er ingenting ved Stede som skriker blodtørstig pirat.

Verdens snilleste kaptein

Kaptein Stede er mest opptatt av å få gutta på dekk til å jobbe seg gjennom barndomstraumer ved å lese god natt-historier eller arrangere konkurranse om å sy det beste piratflagget, og anser det å stjele en plante fra to fiskere i en jolle som en fullverdig pirattokt.

Dessuten mener han arbeidssituasjonen for pirater er såpass usikker at han har begynt å lønne mannskapet i stedet for å plyndre til livets opphold. For ikke å nevne at han har tatt med seg et helt bibliotek og en peis (!) ut på åpent hav.

De kampklare gutta ombord er naturlig nok lei den kjedsommelige hverdagen og det går ikke lang tid før enkelte av piratene legger planer om mytteri mot kaptein Stede. Vinden i seilet snur for Stede, når han blir kontaktet av den sagnomsuste piratkapteinen, spilt av regissør Taika Waititi.

Selv om de fleste latterliggjør Stede for hans «manglende maskulinitet», lar Blackbeard seg fascinere av den utradisjonelle kapteinen på The Revenge. Blackbeard har sett seg lei av å være Karibiens mest fryktede pirat. Han vil heller prøve seg som aristokrat.

Det hele resulterer i et svært uventet vennskap mellom de syv havs farligste og minst farlige pirater. Og det viser seg at verken kjønn eller seksualitet spiller noen stor rolle i lovløst farvann.

Ikke-binær pirat

Blant mannskapet ombord på The Revenge finner vi Joe, en mystisk og stum pirat med upåklagelig sverdføring. Men bak juksenese og hattebrem skjuler Bonifacia seg – en hevnlysten rømling som gjemmer seg på The Revenge etter et brutalt mord.

Da piratkollega og kapteinassistent Lucius oppdager forkledningen, lover han å ikke si det videre: «Jeg er god til å holde på hemmeligheter! Moren min trodde jeg likte jenter i årevis!»

Det er skuespiller og dragartist Vico Oritz, sist sett i «The Sex Life of College Girls», som spiller Joe/Bonifacia. Oritz er ikke-binær og har selv sagt at piraten inneholder erfaringer fra sitt eget liv. I stedet for å gjøre Joe/Bonifacia til en kvinne i forkledning, lar serieskaperne og Oritz karakteren utfolde seg i all sin ikke-binære prakt. Joe/Bonifacia er den samme – uavhengig av antrekk.

– Hen oppfører seg ikke som en mann når de har skjegget, og hen oppfører seg ikke som en kvinne når de ikke har det. Skjegget gjør dem ikke mer til en mann eller mindre til en kvinne, sier Oritz til them.

Oritz forteller også at oppdagelsen av drag ble en livsendrende opplevelse.

– Gjennom drag låste jeg faktisk opp kraften til femininiteten min gjennom maskuliniteten min, og mye av det skyltes at jeg bare ga opp å oppføre meg som en mann eller ville oppføre meg som en kvinne. Så da jeg portretterte Jim, var det min intensjon.

– Jeg håper at denne karakteren får cisfolk til å spørre seg selv: Hva gjør meg til en mann eller kvinne utenfor samfunnsstrukturer og forventninger? Det er så vakkert å spørre deg selv hvem du er utenfor alle disse reglene.

«Our Flag Means Death» kan strømmes på HBO Max. Se traileren her:

Powered by Labrador CMS