Skeiv sommer

– Det er mange som har mye å tjene på en splittet skeiv bevegelse

Blikk tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står FRI-leder Inge Alexander Gjestvang for tur.

Publisert Sist oppdatert

– Hei, Inge! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Jeg fikk covid rett før Oslo Pride og var noenlunde på beina igjen da skytingen inntraff, siden har det gått i 200km/t siden 02:00 natt til lørdag 25. juni. Det har vært sjokk, sorg, sinne og utrolig mange vanskelige avgjørelser og situasjoner i dagene som fulgte. Tankene mine har vært hos de døde, de pårørende og alle som har blitt berørt enten veldig direkte eller indirekte - og det har vært sterkt å se hvordan alt har preget den skeive storfamilien landet rundt. Nå må vi ruste oss og bevegelsen for livet etter 25. juni - og som jeg sa i sørgegudstjenesten må vi stå så tett at det ikke blir plass til noe hat eller andre ting som splitter oss. Det er mange som har mye å tjene på en splittet skeiv bevegelse, og selv om vi er forskjellige og jobber på forskjellige måter skal vi alltid huske på det som forener oss - selv når det er krevende. Jeg har respekt for hvordan andre velger å kjempe vår felles kamp på sin måte, og tenker at det ikke er min jobb å kaste terning på andres innsats. Det er målet vi må fokusere på - det å kunne leve trygge og gode liv som oss selv.

– I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

– Det har vært mye jobb og lite kultur i år, men det blir alltids konsumert kultur fortløpende på arrangementer og tilstelninger jeg er på. Under årets paradeshow på BygdePride Ørsta/Volda hadde jeg gleden av å se artisten Blueboy spille, det var skeivt, nytt og friskt! Ellers var det utrolig sterkt å sitte rett foran Sondre Justad da han sang i sørgegudsjenesten i Oslo domkirke etter skytingen i Oslo. Jeg leste at Sondre sa han måtte synge med lukkede øynene for å ikke treffe blikkene til alle - jeg satt oppløst i tårer med øynene igjen og bet meg i leppa for å ikke hulke og forstyrre ham, men det var sterkt og forløsende for oss alle da han måtte ta en pause i sangen og pianoet fortsatte mens vi alle gråt sammen.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– Jeg får veldig lett hang-up på låter og kan for eksempel sitte i timesvis og jobbe med én låt i bakgrunnen mens jeg pendler med toget - de siste ukene har det vært «Save your tears» med The Weeknd og Ariana Grande og «Säg mig var du står» med Carola og Zara Larsson - men den ultimate «sone ut-låta» er «Veridis Quo» av Daft Punk. Ellers håper jeg også å kunne danse bort natta til blant annet «Indestructible» av Robyn i sommer.

- Hva leser du/ser du på i sommer?

– Når jeg virkelig skal koble av blir det dessverre mye TV - og jeg benytter late dager til å fråtse meg gjennom serier jeg ikke rekker å holde meg oppdatert på gjennom lange arbeidsuker. Jeg sluker alt av Drag Race-franchisen, har nettopp kommet gjennom siste sesong av Stranger Things, og nå står The Umbrella Academy på planen. Ellers er det også med skrekkblandet fryd jeg nyter å se folk restaurere og stelle hager på TV mens min egen forfaller i et urovekkende tempo.

- Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– For meg er det skeives livskvalitet og levekår som er i sentrum, og i forlengelsen av dette alle store og små ting som må på plass før absolutt alle kan leve trygge og gode liv som seg selv. Det er urovekkende å se så tydelige trender i ferske undersøkelser og ikke oppleve at det brede politiske landskapet tar funnene mer på alvor. Jeg håper den nye lhbti-handlingsplanen til regjeringen vil være handlekraftig og konkret - og bringe med seg økonomiske ressurser til skeive organisasjoner som i mange tilfeller er førstelinja for de av oss som trenger støtte og fellesskap.

Powered by Labrador CMS