SKEIV SOMMER

Inge Alexander Gjestvangs skeive sommer

Som småbarnsfar inneholder FRI-lederens lørdager en god dose taco og TV. I sommer skal han likevel gjøre plass til glitter og kamp.

Publisert

Inge Alexander Gjestvang (38)

Leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Hei, Inge! Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Det ser ut til å bli nok en rolig hjemmesommer med pandemi-preg, men med rom for å gjøre store og små ting som man får lyst til underveis. Har også stort hus og hage som krever sitt og som har blitt litt neglisjert den siste tiden til tross for at tidenes ektemann holder fortet, mens jeg er ute og flakser som homoaktivist på heltid. Jeg fikk i hvert fall med meg FjellPride på Sota sæter. Etter en mager Pride-sesong i 2020 trenger jeg snart Pride og glitter intravenøst, og vil ha med meg det som er selv om det er ferie! Tokyo-turen vi hadde planlagt påsken 2020 ble naturligvis avlyst, så fram til vi får reist dit planlegger vi ikke de store utfluktene. Det er nok av venner og familie vi ikke har fått vært så mye sammen med på grunn av pandemien.

Ei uke i skogen med Eggesbø, Harm og Hegseth, med en salig blanding av overlevelse og skrulling, hadde nok vært gøy.

Inge Alexander Gjestvang

Hvilken lhbtqi+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Når man er gift og har barn handler lørdagene stort sett om taco og TV, så jeg har faktisk fulgt nøye med på årets sesong av «Kompani Lauritzen». Ei uke i skogen med Eggesbø, Harm og Hegseth, med en salig blanding av overlevelse og skrulling, hadde nok vært gøy. Jeg tar med lavvo!

Beste sommerminne?

– To uker med storfamilien på leid vingård utenfor den lille landsbyen San Pancrazio i hjertet av Toscana i 2016. Ferske bakervarer på døra annenhver dag, bilturer i eventyrlig landskap til pittoreske småbyer og iskalde bobler ved bassengkanten omgitt av lavendel på alle kanter. Mannen min er arkitekt og fikk ikke nok av gamle byer og tårn, mens jeg diltet bak og svettet og spiste gelato.

Mannen min er arkitekt og fikk ikke nok av gamle byer og tårn, mens jeg diltet bak og svettet og spiste gelato.

Inge Alexander Gjestvang

Verste sommerminne?

– Sommeren 2008 var jeg reiseleder for EF språkreiser på Malta. Tre uker med ansvar for 40 ungdommer hvorav kun en brøkdel var der for å lære språk – resten skulle feste. En av ungdommene hadde også spart opp penger til ekstra returbillett siden det bare var et spørsmål om tid før hen ble tatt for drikking og sendt hjem på egen regning. Hetebølge, hotellrom uten aircondition og to sprukne blindtarmer i gruppa mi med påfølgende sykehusinnleggelser, operasjoner og oppfølging av engstelige foreldre her hjemme. Aldri mer.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Jeg er en planlegger! Helt ned til minste pinlige detalj. Jeg er kronisk forberedt på alt, og kunne sikkert backpacket i 14 dager med det jeg har i jobbveska uten problemer. Pussig nok har jeg aldri vært i speideren selv om jeg alltid er beredt på hva det enn måtte være.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Hadeland – Nordens Toscana! Nydelig turterreng, bading i Randsfjorden og alle spennende steder man kan oppleve kunst, mat og alt hjertet begjærer. Tror ikke det er noe jeg ikke vil vise frem, vi har bare godt av å bli utfordret litt innimellom. Livet må være mer enn pene bilder på Instagram.

Hvis vi skal fjerne oss fra andre som kjemper samme kamp som oss selv vinner vi aldri. En samlet, solidarisk, sterk og synlig skeiv bevegelse kan flytte fjell!

Inge Alexander Gjestvang

Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

– Hvor lite jeg faktisk gjør. En drømmedag er en dag hvor det ikke skjer noe som helst! Er ganske introvert og lader batteriene best unna andre. Tror også folk blir overrasket over hvor tidlig jeg legger meg både sommer og vinter, ble skikkelig A-menneske da jeg jobbet som undervisningsinspektør i skolen med ansvar for bemanning og dagens kabal måtte være lagt i god tid før det ringte inn 08:45. Da var det greit å være operativ fra 06:30, og denne rytmen henger ved fortsatt – hverdag som helg.

Hvilken skeiv sak/hvilke skeive saker brenner du for?

– Skeiv solidaritet. Enten det er våre skeive søsken nasjonalt eller internasjonalt som trenger vår oppmerksomhet, vår stemme eller vår støtte. Det er mange som har mye å tjene på en splittet skeiv bevegelse, så alarmklokkene våre må kime høyt når noen er veldig ivrige på å heie fram skeive som tar avstand fra Pride eller tar til orde for å fjerne t’en fra lhbt-fellesskapet. Hvis vi skal fjerne oss fra andre som kjemper samme kamp som oss selv vinner vi aldri. En samlet, solidarisk, sterk og synlig skeiv bevegelse kan flytte fjell!

Pride: Er det mest party eller mest protest?

– Jeg tror jeg befinner meg midt i skjæringspunktet der. For meg er Pride muligheten til å lære noe nytt om skeiv historie, skeiv kultur, skeive debatter og samling om kampene som fortsatt gjenstår – samtidig som det er utrolig deilig å dele en flaske bobler med nye og gamle venner mens man skravler om livet i de sene timer. Hvis den ene hånda er knyttet til kamp kan vel den andre skjenke i glass?

Hvis den ene hånda er knyttet til kamp kan vel den andre skjenke i glass?

Inge Alexander Gjestvang

Hva leser du/ser du på i sommer?

– Jeg er hodestups Marvel-fan og har sett alt av filmer og serier fra det universet. Gleder meg til å se «Black Widow» nå i juli, og så er det alltids et eller annet å oppdatere seg på mens man venter på neste fase filmer. Da vi ventet på «Infinity War» og «Endgame» så vi alle de andre filmene i anbefalt rekkefølge for å være godt nok oppdatert på alle detaljer. Jeg søker meg ellers ofte til det dystopiske når jeg skal lese, se filmer eller serier – og anbefaler podcasten «Dystopia» fra svensk P3, boka «Vi har ikke fire nye år» av Martine Johansen, samt zombie-apokalypsen «Black Summer» eller sci-fi-antologien «Black Mirror» på Netflix. Det skjer så mye rart i verden fra tid til annen at det er like greit å være forberedt på det verste først som sist.

Favorittsommerlåt?

– Noe av Ina Wroldsen. EP-en Hex kom ut i juli 2018, mens jeg var på chartertur med mannen min, sønnen vår og mora mi på lasset som barnevakt. Vi bodde på et hotell med tilgang til et basseng direkte fra terrassen vår, og Ina på øret og frydefulle hvin fra en badeglad unge var et fint soundtrack til rolige dager i sola. Av hennes ferskeste låter synes jeg «We are gonna live» har en fin påminnelse når livet lugger litt og man glemmer å være her og nå.

Powered by Labrador CMS