«Hva er det som gjør at dere kommer akkurat nå?», er det første Anne Kyong Sook Øfsti spør par om når de kommer til terapi.
«Hva er det som gjør at dere kommer akkurat nå?», er det første Anne Kyong Sook Øfsti spør par om når de kommer til terapi.

PARTERAPI

Når lesbepar sliter med ikke å bli «sett» av den andre, og når homsepar strever med at bare den ene vil ha et åpent forhold, kan redningen være parterapi. Eller å gå. – Altfor mange bare holder ut fordi de ikke tør eller vil gå, sier parterapeut Anne Kyong Sook Øfsti.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat der, i det overordnede, er det ikke forskjell på utfordringene i skeive og heterofile kjæresteforhold. Men noen utfordringer er mer typiske for skeive, ifølge Anne Kyong Sook Øfsti (58), førsteamanuensis ved Fakultet for sosialfag ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo.

– Det hender oftere at menn, altså homsene, sliter mer med at den ene parten vil ha et åpent forhold mens den andre ikke vil det. Mens kvinner kan være sensitive for kommunikasjonen. Altså at to kvinner er mer vare for krenkelser og det å bli sett og hørt, sier familieterapeuten som selv er lesbisk.

Hun understreker likevel at dette er hennes inntrykk, og at hun ikke egentlig vil generalisere slik. Men det er altså disse tendensene hun har merket seg.

– Om jeg først skal generalisere, er det i heteropar gjerne slik at det oftest er kvinnen som opplever ikke å bli sett. Med to kvinner kan det bli gjensidig, slik at begge syns dette er vanskelig. Ikke at jeg dømmer det, men noen ganger synes jeg at det kan bli litt vel følsomt. Kvinner er rett og slett veldig oppmerksomme på kommunikasjonen. Det er verken av det onde eller det gode. Ofte handler det om at de kan komme inn i noen kommunikasjonsmønstre der de føler seg gjensidig misforstått og avvist av hverandre.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS