Hiv

Hivpositive skal få tjenestegjøre i forsvaret

– Direktiv for medisinsk seleksjon er nå under utarbeidelse og vil erstatte det gamle regelverket innen medisinsk seleksjon i løpet av høsten, sier oberstløytnant Vegard Norstad Finberg til Blikk.

Publisert Sist oppdatert

På verdens aidsdag 1. desember i 2021 kom det en kunngjøring fra det britiske forsvarsdepartementet om at søkere som bruker forebyggende medisiner mot hiv, kan tjenestegjøre i forsvaret.

«Legemiddelbehandling har revolusjonert livene og sykdomsforløpene til mennesker som blir diagnostisert med hiv. Som en moderne og inkluderende arbeidsgiver, er det selvsagt at vi følger med på og handler i tråd med det nyeste vitenskapelige grunnlaget», sa den britiske statssekretæren Leo Docherty i en uttalelse.

«Jeg er glad for at en spennende og tilfredsstillende karriere i forsvaret nå blir tilgjengelig for mange flere», sa han videre.

Det jobbes «på spreng» også med at folk som har fått påvist hiv, men er i behandling og ikke har sporbart virus i blodprøver, får søke om å tjenestegjøre.

I Norge har ikke hivpositive kunnet tjenestegjøre

Du blir ikke innkalt til militærtjeneste i Norge dersom du har hepatitt B, hepatitt C eller hiv-infeksjon.

«For å kalles inn til militærtjeneste, kreves en helse som tilfredsstiller medisinske krav til utenlandstjeneste i Forsvaret. Dette betyr at sykdommer hvor du er avhengig av daglig medisinering for å holde deg frisk, som for eksempel hiv-infeksjon, ikke er forenelig med militærtjeneste. I tillegg må soldater i utenlandstjeneste i en krisesituasjon kunne gi blod til medsoldater uten risiko for overføring av smittsom sykdom», heter det i informasjonen på forsvarets nettsider.

Nå varsler det norske forsvaret en endring.

– Direktiv for medisinsk seleksjon er nå under utarbeidelse og vil erstatte det gamle regelverket innen medisinsk seleksjon i løpet av høsten 2022. Formålet er å bidra til mer bransje- og stillingsrelevante helsekrav, for gjennom dette opprettholde Forsvarets stridsevne, sier oberstløytnant Vegard Norstad Finberg til Blikk.

– I det nye Direktivet er det foreslått at hivpositive under vellykket behandling, som ikke har målbart virusnivå i blodet, kan gjennomføre verneplikttjeneste på lik linje som andre, sier Norstad Finberg.

Powered by Labrador CMS