Sport

«Hvorfor er det ingen åpent homofile spillere i Premier League?»

Rio Ferdinand i «Tipping Point».
Publisert Sist oppdatert

Den tidligere Manchester United-stjernen Rio Ferdinand stiller spørsmålet i Amazon Prime Video-serien «Tipping Point».

Gjennom tre episoder tar Rio Ferdinand opp noen av de store utfordringene han mener fotballen sliter med: Hvorfor er fotballen rasistisk og hvorfor blir det verre? Hvorfor er det ingen åpent homofile fotballspillere i Premier League? Hvorfor er det en ukjent mental helsekrise på fotballakademiene?

Ferdinand spilte over 500 kamper i Premier League i perioden 2002–2013 og vant serien seks ganger med Manchester United. I tillegg spilte han 81 kamper for England.

Til NRK sier Ferdinand at han har hatt flere erfaringer med rasisme.

«Jeg spilte på landslaget og var mottaker av rasisme. Flere ganger. Men min tid var før sosiale medier», sier han til NRK.

Han mener sosiale medier har gjort rasismen verre. Der får den leve over tid og vokse seg stor. I dokumentaren leter han etter folk som poster rasistiske utsagn på sosiale medier og stiller dem til ansvar.

I serien snakker Ferdinand med flere profiler, blant annet den tidligere tyske landslagsspilleren Thomas Hitzlsperger, som valgte først å stå frem som homofil etter fotballkarrieren, etter å ha fått råd om å holde legningen sin skjult mens han fortsatt var aktiv.

Om to uker er det avspark i fotball-VM i Qatar, et land som forbyr homoseksualitet.

«Mange land gjør ting som vi i Vesten mener er feil i våre land. Det er ting jeg ikke er enig i. Men jeg har lært av denne dokumentaren at heller ikke vi er perfekte. Det er mye arbeid som gjenstår her også», sier han til NRK.

Rio Ferdinands «Tipping Point» slippes på Amazon Prime 11. november.

Powered by Labrador CMS