Nils-Erik Aasen Flatø, som leder juryen som deler ut Æresprisen og Frydprisen 2020, ber nå folk nominere sine kandidater.
Nils-Erik Aasen Flatø, som leder juryen som deler ut Æresprisen og Frydprisen 2020, ber nå folk nominere sine kandidater.

Hvem fortjener Æresprisen og Frydprisen 2020?

Nå kan du nominere dine kandidater til prisene som deles ut under digitale Oslo Pride 2020.

Publisert Sist oppdatert

– Å dele ut Æresprisen og Frydprisen hvert år er noe av det fineste vi gjør. Nå kan du nominere dine kandidater til prisene som deles ut under digitale Oslo Pride 2020, sier juryleder Nils-Erik Aasen Flatø.

Frist for innsendelse av forslag er tirsdag 22. juni 2020. Nominer her!

– Tradisjonen med prisutdelingen er lang, og listen over tidligere vinnere (se liste under) er fylt til randen av folk med brennende engasjement for skeives liv og rettigheter. Listen er fylt opp av organisasjoner som har betydd og betyr alt for enkeltmennesker. Av folk og aktører som ser oss og kompromissløst arbeider for oss som skeive, for oss som er lesbiske, homofile, bi/pan, transfolk og/eller interkjønn, sier Nils-Erik Aasen Flatø, leder av FRI Oslo og Viken, som leder juryarbeidet.

– I alle år har folk i og rundt det skeive miljøet nominert sine kandidater til både Frydprisen og Æresprisen, som juryen så tar stilling til og vurderer. Det skjer selvsagt også i 2020. Vi håper folk engasjerer seg og nominerer sine kandidater i fleng, sier Flatø.

Juryen består, i tillegg til juryleder Flatø, også av styreleder i Oslo Pride, Fredrik Dreyer, styreleder i Skeiv Ungdom Oslo og Viken, Filip Sommerseth, daglig leder i Skeiv Verden Oslo og Viken, Stephen Adom og generalsekretær i Salam, Begard Reza, samt forrige års æresprisvinner, journalist i Blikk – Reidar Engesbak.

Prisene har tradisjonelt sett blitt utdelt på selveste paradedagen under Oslo Pride. I år skjer dette digitalt på grunn av Korona-viruset.

Nominer dine kandidater

Dine kandidater til Æresprisen eller Frydprisen 2020 nominerer du her!

Tidligere vinnere:

2019: Æresprisen i 2019 til ble tildelt Reidar Engesbak, som i over 30 år har stått på barrikadene og kjempet for skeives rettigheter. Engesbaks engasjement startet i Rosa rebeller – ungdomsgruppen til AHF (Arbeidsgruppe for Homofil Frigjøring). Siden har Engesbak utrettelig jobba for saka på forskjellige måter, som aktivist, som Blitzer og spesielt gjennom sitt virke som journalist i Blikk.

Frydprisen i 2019 ble tildelt Helsestasjonen for kjønn og seksualitet, som er og har vært svært viktig mange av oss som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet. Juryen kalte frydprisvinnerene ved HKS for livreddere i sin begrunnelse, og skrev blant annet «Det siste året har deres innsats og kamp for våre unge, spesielt de av oss som bryter med samfunnets forventninger til kjønn vært helt uvurderlig.»

Les juryens begrunnelser for 2019-prisene her.

2018: Æresprisen 2018 gikk til HivNorge, en organisasjon som jobber på en fordomsfri måte, som møter mennesker i den livssituasjonen de er. En organisasjon som har arbeidet i 30 år for mer kunnskap, forståelse og politisk endring til det bedre for de av oss som lever med hiv og deres pårørende.

Frydprisen 2018 gikk til biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.

2017: Æresprisen 2017 ble tildelt Esben Esther Pirelli Benestad, som i en årrekke ufravikelig har arbeidet og stått opp for sine medmennesker i kampen mot samfunnets enfoldige kjønnsnormer.

Frydprisen i 2017 gikk til NRK-serien Skam, ved serieskaper Julie Andem, og skuespillerne bak de skeive karakterene i den.

2016: Æresprisen ble tildelt Kim Fangen, primus motor for Pasientrådet og NyePluss, en organisasjon av, med og for personer som lever med hiv.

Frydprisen 2016 gikk til SEIF – Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger, for sitt arbeid – gratis juridisk bistand – med skeive personer på flukt.

2015: Luca Dalen Espseth mottok Æresprisen for sitt mangeårige engasjement for transpersoners rettigheter.

Skeivt Arkiv ble tildelt Frydprisen 2015 for sin innsats for å bevare den skeive historien.

2014: Æresprisen gikk til Blikk, et unikt magasin som dekker alle aspekter ved det skeive i samfunnet.

Frydpris gikk til Amnesty International Norge, spesielt for deres arbeid for transpersoner rettigheter nasjonalt og internasjonalt.

2013: Æresprisen gikk til generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, for sitt arbeid med og for lhbt-personer med innvandrerbakgrunn.

Frydprisen gikk til Svolvær menighet for menighetens innsats for en mer åpen og rausere kirke.

2012: Æresprisen ble tildelt Hanne Børke-Fykse for brennende engasjement og arbeidet med å bygge opp Rosa kompetanse i LLH.

Frydprisen gikk til Kristin Halvorsen, for sitt sitt mangeårige likestillingsarbeid.

2011: Æresprisen gikk til Kulturleder ved Aksept Svein Fuglestad, for hans store engasjement for hiv-saken generelt, og for hans fantastiske arbeid med Hagekonserten spesielt.

Frydprisen gikk til Akershus Fotballkrets, for deres arbeid mot homohets og fordommer i fotballen.

2010: Æresprisen gikk til Kari Folvik.Frydprisen gikk til Marion Arntzen, Harald Sundby og “Jentene på Toten”.

2009: Æresprisen gikk til André Oktay Dahl og Anette Trettebergstuen.Frydprisen gikk til LO.

2008: Æresprisen gikk til Kjell Erik Øie. Frydprisen gikk til Magnhild Meltveit Kleppa.

2007: Æresprisen gikk til Erling Lae. Frydprisen gikk til Naturhistorisk Museum.

2006: Æresprisen gikk til Gaysir. Frydprisen gikk til biskop Rose Marie Køhn.

2005: Æresprisen gikk til Rolf Angeltvedt i Helseutvalget – sammen for bedre homohelse. Frydprisen gikk til Oslo Bispedømmeråd.

2004: Æresprisen gikk til Åpen Kirkegruppe. Frydprisen gikk til Wenche Foss.

2003: Æresprisen gikk til Svein Skeid. Frydprisen gikk til J-DIVA Gry Jannicke Jarlum.

2002: Æresprisen gikk til Virusgruppa. Frydprisen gikk til Shabana Rehman.

2001: Æresprisen gikk til Sissel Hansen og Marianne Larsen, Potpurriet. Frydprisen gikk til Karita Bekkemellem.

2000: Æresprisen gikk til Brita Møystad Engseth.Frydprisen gikk til Kronprins Haakon.

Æresprisen før 2000:

1999: Arne Walderhaug
1998: Turid Eikvam
1997: Skeive filmer
1996: Per Kristina Roghell
1995: Kjell Erik Øye
1994: Terje Stømdahl
1993: Kim Friele
1992: Karin Enderud

Frydprise har blitt utdelt siden tidlig/midten av åttitallet, og Æresprisen siden tidlig på nittitallet.

Powered by Labrador CMS