Urix

Frp ber regjeringen kutte bistand til Uganda

«Hvis vi fortsetter å sende penger til Uganda, vil jeg kalle det blodpenger», sier stortingsrepresentant for Frp, Silje Hjemdal.

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp)
Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av mai vedtok de folkevalgte i Uganda en lov som åpner for dødsstraff for homofile.

Ifølge loven kan seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn straffes med døden, mens «promotering» av homofili kan straffes med opptil 20 års fengsel.

Den siste tiden har blant andre USA varslet at de vurderer å kutte bistanden til Uganda.

Nå vil Frp at Norge skal gjøre det samme.

«Jeg mener man skal sende knallharde signaler. Hvis vi fortsetter å sende penger til Uganda, vil jeg kalle det blodpenger», sier stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) til Dagen.

«Her er man med på å støtte opp under regimer som faktisk forfølger og tar livet av homofile.»

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) sier hun er «dypt bekymret» over situasjonen for skeive i Uganda.

«Norge ber Ugandas myndigheter om å beskytte alle sine borgere mot vold og diskriminering, slik de er forpliktet til som part til internasjonale menneskerettighetskonvensjoner. Regjeringen vurderer løpende hva som vil være en hensiktsmessig reaksjon fra norsk side, blant annet i dialog med dem som faktisk kan bli rammet av loven», skriver Tvinnereim i en e-post til Dagen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa til Blikk i mars at hun håpet loven ikke ville bli vedtatt.

– Norge er motstander av diskriminering av homofile og enhver bruk av dødsstraff. Norge arbeider for å fremme skeives rettigheter på ulike måter i våre afrikanske samarbeidsland. Dialog med skeives representanter og organisasjoner på bakken er svært viktig for at engasjementet fra land som Norge ikke gjøre større skade enn nytte. Vi jobber også gjennom internasjonale organisasjoner for at hensynet til skeives rettigheter skal være inkludert i innsats på landnivå, for eksempel Verdensbanken og UNICEF, sa utenriksminister Huitfeld.

Powered by Labrador CMS