Meninger

– Støtten til palestinere er ikke avhengig av holdninger til skeives rettigheter

Representanter for Salam og flere andre skeive organisasjoner skriver at skeives Palestina-støtte kan virke bisart for de som bare ser menneskerettigheter som betingede.

Over 10 000 mennesker demonstrerte torsdag mot Israels deltakelse i Eurovison i Malmö. Mange av demonstrantene var skeive.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit. Dette innlegget ble først publisert av Sydsvenskan.

Siden Israel startet invasjonen av Gazastripen 27. oktober i fjor, har tusenvis av demonstrasjoner blitt arrangert verden over. At grupper som Queers for Palestine har deltatt i disse demonstrasjonene, har mange steder vekket forundring.

I lederartikler, debattinnlegg og i kommentarer på sosiale medier beskrives lhbtq-gruppenes støtte som bisarr og blir spøkefullt sammenlignet med kyllinger for hurtigmatkjeden KFC.

Men dette er en argumentasjon som bygger på en rekke feilaktige antakelser. La oss gå gjennom dem.

1. «Støtte til Palestina er synonymt med støtte til Hamas.»

Dette er en logisk feilslutning og en strategisk avledningsmanøver, på samme måte som det retoriske trikset med å likestille kritikk av Israel med antisemittisme. Ekstremt sjelden, om noensinne, uttrykker pro-palestinske lhbtq-grupper støtte til Hamas.

I stedet har skeive lenge kritisert Hamas og belyst den sårbare situasjonen til lhbtq-personer i Gaza. De som kritiserer Queers for Palestine har sjelden tidligere vært interessert i skeive spørsmål. Deres egentlige mål er heller ikke å forsvare skeive palestinere som har lidd under Hamas, men å forsvare den israelske regjeringen mot kritikere.

2. «Lhbtq-personer søker tilflukt i Israel.»

Dette er en halvsannhet. Israel har lenge forbudt palestinere, uavhengig av seksualitet og kjønnsidentitet, å arbeide eller bosette seg permanent i Israel, men i 2022 ble det besluttet at lhbtq-personer fra Vestbredden skulle tillates midlertidig arbeidstillatelse. Det dreier seg om veldig korte tillatelser som må fornyes hver annen måned, og utgangspunktet er at de deretter skal flytte videre til et tredje land.

3. «Israel støtter skeive personers rettigheter.»

Dette utgjør en del av det som kalles rosavasking, som i dette tilfellet innebærer at Israels handlinger rettferdiggjøres med henvisning til landets lhbtq-politikk.

Noe som ofte ikke nevnes er at den israelske sikkerhetstjenesten har drevet med utpressing av skeive palestinere og tvunget dem til å agere som informanter under trusler om å bli outet, altså at deres seksuelle orientering eller identitet avsløres uten deres samtykke.

Dette utgjør en direkte trussel mot skeive personer i Palestina.

Når Israel bruker dem som brikker i et spill, forsterker de mistilliten mot skeive i Palestina og forverrer deres situasjon.

I denne sammenhengen kan det være nyttig å vite at Palestina avkriminaliserte likekjønnede forhold tidligere enn Israel, og at det var Israel som gjeninnførte kriminaliseringen på Vestbredden i forbindelse med okkupasjonen.

I dag er det selvfølgelig lettere å leve åpent som homofil i Tel Aviv enn på Vestbredden eller Gaza, men forholdene er ellers svært forskjellige. Flere organisasjoner i Palestina jobber for skeives rettigheter. Arbeidet deres blir vanskeliggjort av Israels fortsatte og intensiverte okkupasjon.

Vi er en håndfull personer som skriver under denne teksten, men bak oss står flere hundre personer. Vår støtte til palestinernes rett til å leve i fred og frihet er ikke avhengig av deres holdning til skeives rettigheter.

Det spiller ingen rolle om de som nå lider under Israels invasjonskrig og blokade av Gaza eller okkupasjonen av Vestbredden mener at homoseksualitet er umoralsk eller bør forbys.

Verken Israel eller noen andre utenforstående har rett til å diktere hvilket parti som bør styre i Palestina. Krigen, blokaden og okkupasjonen utgjør den største hindringen for palestinske lhbtq-personers frigjøring.

Ingen frigjøring kan skje under krig og okkupasjon.

At skeive personer støtter Palestina kan virke bisart for dem som ser menneskerettigheter som betinget: Dere får leve i fred hvis dere bare gjør som vi sier.

Slik fungerer ikke menneskerettigheter.

 

Powered by Labrador CMS