Skeiv sommer 

Reality-dating og vannmeloner

Når Hanne Lyseth ikke kjører berg- og dal-bane eller spiser vannmelon med unger, kjæreste og venner, har hun OMG-øyeblikk med reality-dating serien «The Ultimatum».

Hanne Lyseth avslutter ferien med Stockholm Pride før hun går løs på sommerleir med Skeiv Verdens ungdommer. På den politiske agendaen står styrking av skeivt fellesskap og samarbeid på tvers for å stå bedre rustet mot det økende hatet utenfra.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. Dagens gjest er Skeiv Verdens generalsekretær Hanne Lyseth.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

 – Årets sommer har hatt et sterkt Pride-element, fra planlegging og gjennomføring av Oslo Pride til Stockholm Pride, som får avrunde ferien min i år. Første uken på jobb gleder jeg meg til å være med på sommerleir med Skeiv Verdens ungdommer! Jeg bor med to barn i sommerferieland og har hatt sommersol og kort vei til stranda, men ferien har også gitt nydelige opplevelser i storby, skjærgård og på fjellet med unger, kjæreste og venner. Og vannmelon. Kilovis med vannmelon.

 – Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

 – Jungeltelegrafen går og valget hadde falt på Elin, en venninne av kjæresten min. Hun er en ferieplanlegger av rang og jeg er overbevist om at jeg hadde holdt formkurven oppe, for hun planlegger aktive ferier, har jeg forstått.

 – Beste sommerminne?

 – Etter 20 år i Bergen var det å i 2016 komme til Østlandssommer ved sjøen, med sol og badevær fra mai til september som å komme tilbake til barndommens eviglange sommerferie.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

 – Jeg er en planlegger av personlighetstype og trives med at rammene er lagt, at jeg vet hvor vi skal bo og hvor lenge ferien skal vare, men innenfor rammen har jeg behov for rom til spontanitet og impulsivitet. En sommer var vi på bilferie med en annen familie med barn. Da laget jeg et Excel-skjema med alle nyttige opplysninger, hoteller, adresser og aktiviteter i de respektive byene …

 – Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge?

– Turer langs kyststiene her hvor jeg bor, med badetøy og niste. Resten er avhengig av årstid: Bergen under Nattjazzen i mai, fjellheimen på sitt vakreste i august, Frognerparken i oktober når man kan vasse i tørt løv, så drømmer jeg om Finnmark i mørketiden og Røros om vinteren.

 – Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

 – I sommer har jeg badet i et fjellvann rundt 1200 meter over havet. Det regner jeg med kommer som en overraskelse på flere av mine venner som vet at jeg foretrekker badetemperatur på 22 grader. Ellers er jeg litt over gjennomsnittet glad i berg og dalbaner og har i år fått dosen min med kalkulert risiko.

Hvilke skeive saker brenner du for?

 – Som generalsekretær for Skeiv Verden er det vel ingen hemmelighet at jeg brenner for å øke livskvaliteten og rettighetene til skeive med dobbel og trippel minoritetsbakgrunn. Jeg ser med bekymring på hvordan skeive minoriteter og transpersoner blir omtalt i det offentlige ordskiftet og hvordan våre liv blir redusert til ideologi. Det økende hatet mot transpersoner er noe vi alle må ta et felles ansvar for å få slutt på. Når vi opplever det økende hatet utenfra, er det ekstra viktig for meg at vi klarer å bygge fellesskap og samarbeid på tvers av de skeive organisasjonene. Slik mener jeg vi oppnår mer i det politiske påvirkningsarbeidet for målgruppene våre.

 – Hva leser du i og ser du på i sommer?

 – I fjor vår dunket jeg egenhendig på meg hjernerystelse og leste ikke bøker på flere måneder. Derfor er det ekstra digg å kunne lese denne sommeren. Jeg holder på med «Den Yngste» av Fatima Daas,  og så slukte jeg «Det ellevte manus» av Anne Holt på to dager. Nå venter jeg på at regnet skal gi seg, så jeg kan ligge i hengekøyen som kjæresten min har kjøpt til meg i Brasil og lese videre der. Jeg ser mye true crime og serier i den kategorien, men nå har jeg et sommeravbrekk og ser "Ultimatumet / Skeiv kjærlighet" som jeg må si har mye OMG-øyeblikk!

 – Favorittsommerlåt?

 – Ella Fitzgerald «Summertime»

  

Powered by Labrador CMS