Urix

Ytre høyre-seier etter rekordlav valgdeltakelse i Italia

Giorgia Meloni har erklært valgseier for høyresiden i Italia. Nå skal hun forme det mange spår blir den mest høyrevridde regjeringen siden Mussolini.

For kort tid siden postet Giorgia Meloni, leder av ytre høyre-partiet Italias Brødre, et bilde på Twitter der hun poserer med en plakat med påskriften «Takk Italia». Meloni har allerede utpekt seg selv og sitt parti til valget store vinnere.
Publisert

Giorgia Meloni, som leder Italias brødre, har nå erklært valgseier. En nesten fullstendig stemmetelling viser tydelig seier til Melonis høyrekonservative koalisjon, bestående av ytre høyre-partiene Italias brødre, Ligaen og Fremad Italia. Sistnevnte ledet av tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

Dermed blir Meloni etter alt å dømme den første kvinnelige statsministeren i Italia. Flere politiske kommentatorer har også spådd at hun vil forme det som med stor sannsynlighet blir Italias mest høyrevridde regjering siden Benito Mussolinis regjering under andre verdenskrig.

– Italienere har sendt en klar beskjed til fordel for en høyreorientert regjering ledet av Italias brødre, sa Meloni under sin seierstale.

Rekordlav valgdeltakelse

Meloni, som en gang var en marginal skikkelse i den italienske politikken, har bygget opp partiet til å bli storfavoritter før valget – og nå valgets store vinnere. Hun har lovet å forsvare «tradisjonelle verdier», holde ulovlige innvandrere ute av landet og å slå tilbake mot de «obskure byråkratene» i Brussel.

Italias brødre ser ut til å få rundt 26 prosent av stemmene. Samarbeidspartiene Ligaen og Fremad Italia ligger an til å få rundt 8 prosent hver. Dette gir Melonis koalisjon 45 prosent av stemmene og flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

Meloni og hennes koalisjon har fått gratulasjoner fra ledere av flere ytre høyre-partier i Europa, blant andre Beatrix von Stroch fra Alternativ for Tyskland (AfD), Santiago Abascal fra Vox i Spania og Polens statsminister Mateusz Morawiecki fra ytre høyre-partiet Lov og rettferdighet (PiS).

Men flere stiller spørsmålstegn ved valgets legitimitet. Valgdeltakelsen har nemlig vært rekordlav.

Ifølge BBC gjelder dette spesielt sør i Italia. Det ble meldt om køer utenfor valglokalet, men ved stengetid hadde bare 64 prosent av de med stemmerett avlagt sine stemmer.

Sist gang valgdeltakelsen var på dette nivået var i 2018. Den gangen var det riktignok en høyere andel italienere som avla sine stemmer, totalt 73,7 prosent av den stemmeberettigede befolkningen.

Powered by Labrador CMS