Kunst

Skeiv samisk kunstner på Burning Man-festivalen

Kunstner Gjert Rognli viser sin prisvinnende film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» på Black Rock City Film Festival under festivalen Burning Man i USA.

Gjert Rognli.
Publisert

Gjert Rognlis samiske kunstfilm «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» er valgt ut til filmfestivalen Black Rock City Film Festival, som er en del av den legendariske festivalen Burning Man i USA.

Burning Man-festivalen er en av de mest berømte festivalene i verden og går av stabelen i slutten av august og begynnelsen av september. Så mange som over 70.000 mennesker samles i Nevadas Black Rock-ørken hvert år for å delta på en festival som blander performancekunst, kunstinstallasjoner, film, musikk og fest.

Det er en syv-dagers festival, i en by som blir født ut av ingenting, og når arrangementet avsluttes, forsvinner den igjen. Burning Man handler om helbredelse, inkludering, samfunnsansvar, deltakelse og å dele opplevelser med hverandre.

– Jeg er i New York akkurat nå, hvor jeg skal har utstilling, og jobber med filmmateriale til en fremtidig film, sier Rognli til Blikk.

– Filmen «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» har visning på Burning Man-festivalen mens jeg er her i USA, men timeplanen er temmelig full så det blir ikke tid til å reise til Nevada for å være med på arrangementet.

Utstilling på Samisk Hus

Filmen «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» har til nå vunnet 35 internasjonale kunst- og filmpriser. Her hjemme feires filmen med en pop up-utstilling på Samisk Hus i Oslo 9. september.

– Det blir utrolig stas å kunne vise filmen på Samisk Hus, for filmen er ikke vist på så mange steder hjemme i Norge.

«Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» viser vei i en verden i rask endring, med polarisering og globalisering som går i mange retninger.

– Vi er i en epoke i historien hvor ungdomsdyrking, nåtids-fiksering og ekstrem individualisme er gjeldende. Det vi gjør i dag vil være med på å påvirke måten vi tenker på i fremtiden. Med visdommen fra sjamanens verdensanskuelse fra den gamle samiske religion, flettes sammen en annen tolkning og historie, sier Gjert Rognli til Blikk.

Gjert Rognli jobber som multimedia-kunstner, med film, foto, skulptur og performance. I sine verk trekker Rognli inn referanser fra sin tilhørighet til det arktiske Nord-Norge, til lyset, mørket og årstidene. Rognli tar naturen og naturkreftene inn i verkene med referanser til det surrealistiske og mytologiske. Rognli har mottatt en rekke internasjonale priser for sitt arbeid med film og fotografi, og hatt mange separat- og kollektive utstillinger i inn- og utland, blant annet i Louvre Museum i Paris, og ikke minst i en rekke kulturinstitusjoner i Norge.

Powered by Labrador CMS