Musikk

Lil Nas X.

Lil Nas X nominert til fem Grammy-priser

Alles favoritt hip hopper er nominert til Grammy for den kontroversielle «MONTERO (Call me by your name)».

Publisert Sist oppdatert

Den 22 år gamle amerikanske rapperen Lil Nas X fra Atlanta i Georgia kom som et stjerneskudd og lyste opp både hip hop-scenen, pop-universet og ikke minst den tradisjonelle country-arenaen i 2018 med låta «Old Town Road», som fikk en hel verden til å sperre opp øyne og ører.

Men da Billboard fjernet låta fra country-topplista fordi den ikke var country nok, kom den «ekte» countryartisten Billy Ray Cyrus ridende inn og hjalp Lil Nas X med et eget vers i en ny remiks, og sikret dermed returen tilbake på Billboards hitliste.

Til topps på Billboard

Rappingen til Lil Nas X med country-strofene til 57 år gamle Billy Ray Cyrus sørget for at «Old Town Road» til topps på hitlistene i Norge, og i en rekke andre land i Europa. Det største rekorden kom i hjemlandet USA.

Lil Nas X kunne skilte med hele 17 uker øverst på Billboard. Siden 1958 har over 1000 låter gått til topps på Billboard-lista. Tre har ligget på førsteplass imellom 15 og 17 uker, men bare «Old Town Road» har holdt første­plassen lenger enn det - og slo dermed Justin Bieber, Luis Fonsi og Daddy Yankees «Despacito» fra 2017 og «One Sweet Day» fra Mariah Carey og Boyz 2 Mens 22 år gamle rekord.

Remiksene av låta med Billy Ray Cyrus, Diplo, Young Thug, Mason Ramsey og BTS (Bangtan Boys), og Billboard teller original-versjonen sammen med remiksene når de regner ut listeplasseringen, som selvsagt har hjulpet «Old Town Road».

Kom ut på twitter

Verden lå åpen for den unge rapperen Lil Nas X, som er født med navnet Montero Lamar Hill. Han kunne valgt å forbli i skapet og surfet på suksessen en god stund. Men i dagens musikkbransje hvor mange av de store stjernene ikke lenger lar seg styre av plateselskaper og kyniske managere, er det større rom for å være åpen og skeiv. Han er faktisk den første artisten som har kommet ut av skapet mens han har en nummer én-hit.

Lil Nas X kom ut i en twittermelding i juni i 2019 i anledning Pride. Han postet musikkvideoen «C7osure» og oppfordret fansen til å høre nøye på teksten og la til «some of y’all already know, some of y’all don’t care, some of y’all not gone fwm no more. but before this month ends i want y’all to listen closely to c7osure», før han avsluttet meldingen med en regnbue-emoji.

Låta «C7osure» har tekstlinjer som «Ain’t no more actin’, man that forecast say I should just let me grow/No more red light for me baby, only green, I gotta go/Pack my past up in the back, oh, let my future take ahold/This is what I gotta do, can’t be regrettin’ when I’m old» og «True say, I want and I need to let go, use my time to be free.»

Suksessen fortsetter

Suksessen til Lil Nas X går så det suser – noe som også fører til hat og kontroverser. Men han er ikke den som gjemmer seg. Han tar igjen så det smeller på både Twitter og Instagram.

Da han slapp musikkvideoen «MONTERO (Call me by your name)» i mars 2021 fikk han konservative til å sette kaffen i halsen. Beskyldninger om satanisme og å lure unge inn i en homoseksuell og pervers virkelighet var bare noen av reaksjonene.

Lil Nas X tok kritikken på strak arm. Låta er et slags brev til hans 14 år gamle selv. Kritikerne har uansett gått glipp av den sentrale biten i den lekre videoen: Lil Nas X tok livet av Satan …

Det hører med til historien at låta i april i år toppet Saudi Arabias hitlister. “Vi er nummer 1 i Saudi Arabia” skrev en sjokkert Lil Nas X på Twitter.

Montero x fem

I september i år kom omsider det etterlengtede debutalbumet «Montero», som suste inn på en første plass på norske hitlister og i en rekke andre land.

Nå kan Lil Nas X høste fruktene av sin vågale karriere. Han er nominert til hele fem priser under Grammy-utdelingen i USA, som går av stabelen i januar neste år.

«MONTERO (Call me by your name)» er nominert i kategoriene «Årets låt» og «Beste musikkvideo», mens albumet «Montero» er nominert i kategorien «Beste album». Lil Nas X kan også vinne prisen «Beste nykommer».

Kanskje Lil Nas X er den som ler best når alt kommer til alt? Selv er han ikke så opptatt av priser. På Twitter skriver Lil Nas X: «Trenger ikke å vinne en eneste pris. Er virkelig takknemlig for all innsikten dette året har gitt meg. Er takknemlig for reisen. Elsker dere.»

Powered by Labrador CMS