SKEIV SOMMER

Håkon Traaseth Lillegravens skeive sommer

Kunstprodusent og formidler Håkon Traaseth Lillegraven tar deg gjerne med på Norgesferie, men advarer mot å booke ham som guide på fjelltur. Da hadde dere nok havnet på Dagsnytt 18.

Publisert

Håkon Traaseth Lillegraven (29)

Kunstprodusent og formidler

Er en del av prosjektgruppa i Ergi, en skeiv plattform med mål om å promotere og forene skeive kunstnere og stemmer

Hei, Håkon! Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Jeg skal til Rondane for første gang og bo på hytte/gå i fjellet med en kanadisk kompis der, også skal jeg etter planen til Danmark på «sommerhus-turné» og se venner jeg ikke har sett på over halvannet år!

Hvilken lhbtqi+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Broren min. Han booket alle familieferiene våre siden han var 12 og er en kløpper på å finne de beste hotelltilbudene! Ellers skulle jeg likt å dratt på road trip gjennom et stort og kanskje litt ukjent land med et skeivt ikon, gjerne noen eldre enn meg, men det er jo så mange skeive som ikke har lappen (inkludert meg selv), så lista blir kanskje smal, haha!

Beste sommerminne?

– Jeg har egentlig alltid foretrukket de andre feriene. Sommeren har typisk vært en litt ambivalent tid, da folk jeg kjenner eller jeg selv har flyttet til eller fra et nytt sted og somrene har derfor følteslitt lange og oppbruddsaktige! Men jeg vil si at hver dag jeg har tilbragt ved havet med en bok, hvor tiden har stoppet opp, er det beste sommerminne. I fjor tilbragte jeg en dag på Gressholmen med mine to beste homovenner og jeg blir nesten rørt av å tenke på hvor fint det var. Skeivt vennskap er alt!

I fjor tilbragte jeg en dag på Gressholmen med mine to beste homovenner og jeg blir nesten rørt av å tenke på hvor fint det var. Skeivt vennskap er alt!

Håkon Traaseth Lillegraven

Verste sommerminne?

– I fjor! En kombinasjon av overarbeid, ulykkelig forelskelse og dårlig sommervær førte til at jeg ble liggende i sengen og apatisk se på Netflix mesteparten av sommeren. Det ble heldigvis starten på en prosess hvor jeg innså at jeg var deprimert og oppsøkte hjelp, så nå går jeg inn i sommeren med en psykolog og masse verktøy for å takle det om symptomene skulle melde seg. Også er værmeldingen heldigvis mye bedre enn i fjor!

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– 200% en planlegger! Selv om jeg har en drøm om en helgetur, som jeg har lest om på BuzzFeed, hvor folk som matcher på Tinder blir enige om å møtes på nærmeste flyplass med en sekk, også må de ta det første flyet som står på tavla! Pre-Covid dating var noe annet!

Jeg har en drøm om en helgetur, som jeg har lest om på BuzzFeed, hvor folk som matcher på Tinder blir enige om å møtes på nærmeste flyplass med en sekk, også må de ta det første flyet som står på tavla!

Håkon Traaseth Lillegraven

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Det jeg vil vise frem er nok menneskene jeg har rundt meg og stedene som gjør Oslo til en levandes og mangfoldig by! Jeg liker veldig godt ideen om at neste gang jeg snakker med en venn som bor i utlandet og sier at jeg sitter på stambaren (Roleur på St. Hanshaugen) så kan de ha et mentalt bilde. Jeg elsker faktisk å ta med folk til Oslo Rådhus, jeg synes det er både vakkert og absurd der inne, og man får fortalt utrolig mye Norgeshistorie og gitt en rask intro til den norske selvfølelsen/selvbildet som jeg tror folk som er på besøk trenger for å forstå all den rare, svært kulturelt betingede oppførselen de kommer til å møte på mens de er her. Jeg elsker også å fortelle at i toppen av det ene tårnet så er det et kunstneratelier på størrelse med en kunstpaviljong i Venezia! Også mener jeg man har vært en dårlig vert om man ikke har tatt med folk til lunsj på Gressholmen Kro. Som oppvokst i Trondheim er det jo litt tabu å si, men hvis vi hadde tid til en togtur ville jeg nok tatt de med til Bergen. (Jeg er, som du kanskje skjønner, ikke personen som kan ta med folk til fjells, da hadde vi nok havnet på Dagsnytt 18!)

– Det jeg IKKE vil vise frem er sommerforsidene til VG, den polariserte debatten innad i kunstfeltet og nordmenn som er mest opptatt av å fortelle folk som er på besøk hvorfor Norge er verdens beste land i stedet for å stille spørsmål.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

– Leser.

Jeg er, som du kanskje skjønner, ikke personen som kan ta med folk til fjells, da hadde vi nok havnet på Dagsnytt 18!

Håkon Traaseth Lillegraven

Hvilken skeiv sak/hvilke skeive saker brenner du for?

– Jeg brenner spesielt for at vi som er homofile cis-menn skal ta et større ansvar for språket vi bruker og rommene vi så ofte dominerer. Også brenner jeg for at skeivhet skal forstås som en bred allianse av homoseksuelle, ikke-binære, prekære, enslige, langtidssykemeldte, folk som velger å ikke få barn, og alle som faller utenfor det svært smale «normative» familiesamfunnet, sånn at vi sammen «flipper» vår egen tankegang og begynner å snakke tilbake, både sosialt, politisk og kulturelt, som den majoriteten vi faktisk er!

Jeg brenner spesielt for at vi som er homofile cis-menn skal ta et større ansvar for språket vi bruker og rommene vi så ofte dominerer.

Håkon Traaseth Lillegraven

– Jeg synes også at det er helt uakseptabelt hvor presset og tilsynelatende underprioritert mentale helsetilbud i det offentlige virker til å være, og at det ikke prioriteres å gjøre alle former for mentale helseressurser og hjelp lettere tilgjengelig for spesielt utsatte grupper, blant annet skeive, og de som utsettes for alle former av minoritetsstress. The numbers speak for themselves!

Pride: Er det mest party eller mest protest?

– Jeg er så heldig å ha funnet et skeivt miljø i Oslo hvor fest og protest ofte går hånd i hånd, og jeg synes det må være plass til begge deler! Jeg liker jo å tro at Pride er litt som en trojansk hest, man lokker folk inn med regnbuefarger og glitter også når de har vært med på festen kan du kreve at de er (aktive) allies resten av året også! Litt som å ta i gratiskopien av Klassekampen i Torggata også er du plutselig abonnent, haha! Som jeg skrev i et Instagram-innlegg i slutten av juni: «If you can’t take queer anger then you don’t deserve queer joy!» Er du med på leken må du tåle steken, si!

Jeg liker jo å tro at Pride er litt som en trojansk hest, man lokker folk inn med regnbuefarger og glitter også når de har vært med på festen kan du kreve at de er (aktive) allies resten av året også!

Håkon Traaseth Lillegraven

Hva leser du/ser du på i sommer?

– I sommer leser jeg mest på norsk, som er ganske nytt for meg! Ble nettopp ferdig med ‘Argonautene’ av Maggie Nelson som jeg vil anbefale til enhver å lese (den norske oversettelsen er veldig bra!), og i tursekken har jeg bøker av Bjørn Hatterud, Wencke Müleisen, og Ocean Vuong og den danske dikteren Caspar Eric! Jeg håper at jeg kan finne en oversettelse av Édouard Louis sin siste bok i København, danskene er mye raskere til å oversette!

Favorittsommerlåt?

– De siste ukene har det gått mye i «In A Dream»-ep-en til Troye Sivan, som er dødsbra og perfekt for de emosjonelt ambivalente somrene jeg er vant til å ha. Men om jeg må innrømme hva jeg blaster i bilen/på toget hvert år så er det «Teenage Dream» av Katy Perry. Da føler jeg alltid jeg er på vei mot noe stort og kan legge alle bekymringer og stress igjen bak meg!

YOU MAKE ME FEEL LIKE I’M LIVING A TEENAGE DREAM / THE WAY YOU TURN ME ON I CAN’T SLEEP / SO RUN AWAY AND DON’T EVER LOOK BACK / DON’T EVER LOOK BACK! <3

Powered by Labrador CMS