SYNLIGE SKEIVE

– Jeg ønsker å være et forbilde for de som ikke har tatt steget fram og blitt synlige ennå, sier Hanne Grasmo.

– Som bifil er det spesielt viktig å være synlig fordi denne gruppa er ganske usynlig

Som lærer og rådgiver ønsker Hanne Grasmo å være synlig skeiv for å vise ungdom at det er trygt å snakke om kjønn og seksualitet.

Publisert

– Fremdeles tar det gjennomsnittlig sju år fra folk tenker selv at de er skeive på en eller annen måte, til de forteller det til noen andre. Som bifil, og voksen, er det spesielt viktig å være synlig fordi denne gruppa er ganske usynlig og også opplever diskriminering. De gangene jeg har en partner av motsatt kjønn, så føles det særlig viktig fordi ellers så putter folk meg i heteroboksen konstant. Dessuten er det jo LURT når jeg er på sjekkern å vise at jeg ikke er heterofil. Da unngår jeg homofober og åpner for at alle kjønn kan flørte med meg, sier Hanne Grasmo, (54) som er rådgiver ved H20 Hersleb videregående skole i Oslo og lærer ved Drømtorp videregående skole i Follo..

Hva er det med stilen din som gjør den skeiv?

Jeg har alltid et eller annet bittelite symbol som gjør at «innvidde» skjønner at jeg er skeiv. Alltid en liten ring rundt det venstre øret som kanskje bdsm-folk gjenkjenner. Litt subtilt med en koffert med regnbuemønster, eller den nye Dr. Who-t-skjorta med en blek regnbue over brystet. Har lenge hatt den typiske bifile hårstilen undercut, og særlig om den er på en side. Bruker t-skjorter med budskap om bi, poly, skeiv, DS. Går nesten alltid med et bred kjettinghalskjede. Kan også kjøre litt mer fetisj eller «domina»-stil på fest. Bruker klær med regnbuefarger innimellom, særlig når datteren min strikker dem til meg. Og jeg har mange buttons for å gi skeive vibber.

Hva eller hvem har inspirert stilen din?

Mitt største populærkulturelle idol er David Bowie. Han var i alle fall gender queer. De jeg nok i perioder har etterapet mest, er Tom’s Men. Jeg har en sterk identifikasjon med lærhomser. Jeg skulle fremdeles ønske at jeg kunne se ut som Bowie, men det er litt vanskelig som stutt-tjukk.

Hva slags respons får du?

Til vanlig får jeg mest jeg masse positiv respons fra både elever, kolleger og venner. Men ikke når jeg cross-dresser offentlighet. Det blir ofte enten latterliggjort, usynliggjort (folk sier «Hanne» og «hun»), eller så spør de om hvilke kostymeparty eller laiv jeg skal på. I lesbemiljøer jeg går i, er jeg imidlertid svært populær som Hank.

Når føler du deg selvlysende?

Når jeg har mannlig kjønnsuttrykk. Bortsett ifra de få gangene jeg passerer, som på SLM i Sverige. Det kan også være veldig slitsomt å være «hun bifile som alltid må vise det» på lærerværelset.

Når syns du at du må tone ned det skeive ved deg?

Det er jo noen deler av min skeivhet som jeg toner ned stort sett hele tida, både fetisj, bdsm og crossdressingen.

Hvilke skeive tegn ser du etter hos andre?

Regnbuefarger, lenker, buttons og smykker, men jeg digger også androgyn stil på voksne kvinner, og veldig feminine trekk hos menn – som smykker og neglelakk og gjerne skjørt og hæler.

Hva får ingen se deg i?

Louis Vuitton-veske, eller andre kapitalistiske og dyre merkeklær.

Powered by Labrador CMS