Hatkrim

Anmeldt hatkriminalitet økte med 18 prosent i 2023

Nasjonale tall for hatkriminalitet viser at det ble registrert 1090 anmeldelser for hatkriminalitet i Norge i 2023. Dette er en økning på 18 prosent fra 2022. – Det er alvorlige tall. Samtidig er det bra at flere anmelder når kriminalitet skjer, sier FRI-leder Viljar Eidsvik til Blikk.

Politimester Ida Melbo Øystese sier hun ikke vet om mørketallene er blitt mindre ettersom årets oversikt over anmeldt hatkriminalitet i Norge i fjor er økt med 18 prosent siden i 2022. Her sammen med og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.
Publisert Sist oppdatert

Hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse er det vanligste hatmotivet, men det er registrert størst prosentvis økning i antall anmeldelser om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, og for antisemittisme.

Det er Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i Oslo politidistrikt har laget årets rapport på anmeldt hatkriminalitet i Norge for 2023.

– Vi ser at økningen som startet i fjor på anmeldt hatkriminalitet mot skeive fortsetter. Det har også vært en økning i anmeldt antisemittisme etter at konflikten i Midtøsten brøt ut 7. oktober i fjor, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Flest ytringer

– Vi vet ikke om økningene betyr at flere anmelder og at det er blitt mindre mørketall, eller om det gjenspeiler en økning i antall hendelser. Det siste er bekymringsfullt hvis det er årsaken til økningen og er noe vi ser alvorlig på, sier Øystese videre.

Det er flest anmeldelser knyttet til hatefulle ytringer, kroppskrenkelser og hensynsløs atferd. Hatefulle ytringer utgjør snaut 40 prosent av det totale antallet.

Flesteparten av hendelsene som er anmeldt er skjedd det offentlige rom.

Flest i Oslo

Om lag en tredel av anmeldelsene ble etterforsket av Oslo politidistrikt. Antallet anmeldelser har gått ned i enkelte politidistrikter, men Sørøst registrert en økning på 70 prosent og Møte og Romsdal en økningen ed 72 prosent sammenlignet med tidligere.

– Det er positivt om økningen i antall anmeldelser betyr at flere tør å anmelde og har tillit til at hatkriminalitet blir tatt på alvor av politiet, sier politimester Ida Melbo Øystese.

FRI mener politiet må få flere ressurser.

– Det er alvorlige tall. Samtidig er det bra at flere anmelder når kriminalitet skjer, sier FRI-leder Viljar Eidsvik i en kommentar til Blikk.

– Og uavhengig grunnen til økningen, viser tallene helt tydelig at politiet må få flere ressurser til å følge opp, for eksempel må hatkrimgruppas kapasitet økes, for å få flere domfelt. Først da vil en bedring skje. Dessuten må kunnskap om tematikken på flere plan i politiet satses på for at skeive skal føle seg trygge når anmeldelser skjer.

Powered by Labrador CMS