Hatkriminalitet

– Hatet kommer fra en liten minoritet

– Det er trist at vi ikke har kommet lenger. På den annen side viser reaksjonene lokalt, at hatet mot skeive ikke er utbredt i kommunen vår, sier kultursjef i Nord-Aurdal, Renate Remme Øverseth.

Ekteparet er overrasket over at noen kan få seg til å skrive noe sånt i 2022.
Publisert Sist oppdatert

I et Facebook-innlegg mandag 29. august viser Karoline Granum fra Leira i Valdres fram et hatbrev rettet mot henne og kona Tina Granum. Avsenderen tolererer ikke at de to kvinnene lever i et likekjønnet ekteskap med to små gutter på tre og fem år.

«Man blir jo litt redd. Man vet jo ikke hva folk kan finne på å gjøre», sier Karoline Granum til NRK. Det var hun som fant brevet i postkassa til familien og delte det på Facebook.

Brevskriveren gir seg ikke til kjenne på annet vis enn å avsløre at vedkommende har barn på samme skole som sønnen til ekteparet Granum.

«Hadde jeg visst at ungen min skulle gå sammen med «sønnen» til to fittesleikere hadde jeg bytta skole» heter det med store bokstaver.

Brevskriveren uttrykker ikke direkte trusler i brevet, men formulerer en sterk avsky for ekteparets legning.

«Håper dere ikke får laga flere barn» skriver avsenderen, før vedkommende trøster seg med at det er det ikke så enkelt for kvinnene å få til: « Klarer hvertfall ikke det alene. Må nok ha noe annet enn to sure fitter da» skriver vedkommende, som avslutter brevet med følgende hilsen: «Jævla lesber».

«Vi har ledd litt, vi har vært sinte vi har grått», sier Tina Granum til NRK. Ekteparet har politianmeldt saken.

Fagernes første prideparade til helga

Mange privatpersoner melder på sosiale media at de vil gå i helgas første prideparade på Fagernes for å vise solidaritet med Tina og Kamilla Granum og andre skeive i kommunen.

– Mitt inntrykk er at hatet kommer fra en liten minoritet, sier kultursjef i Nord-Aurdal, Renate Remme Øverseth, til Blikk.

Til helgen skal Fagernes ha sin årlige byfest og kommunen har valgt å markere Skeivt kulturår på samme tid. Regnbueflagg er innkjøpt, regnbuebenker laget av byens skoleelever er plassert ut i sentrum og det skal gå en prideparade gjennom gatene.

– Det er trist at vi ikke har kommet lenger, på den annen side viser reaksjonene lokalt at hatet mot skeive ikke er utbredt i kommunen vår, sier Remme Øverseth til Blikk.

– Når man ser den massive støtten til familien etter at brevet ble kjent, er jeg optimistisk når det gjelder innbyggernes holdninger til skeive. Alle jeg kjenner er rystet over det som kommer til uttrykk, sier hun til Blikk.

– Men vi har selvsagt tett dialog med politiet, som har full beredskap opp mot helga. Politiet vil vise en tydelig tilstedeværelse under paraden lørdag.

Powered by Labrador CMS