Urix

2022 – det mest voldelige året

ILGA-Europes rapport om menneskerettighetssituasjon for skeive i Europa og Sentral-Asia viser en økning i hatkrim det siste året.

Natt til 23. desember i fjor ble Pride Info Center i Beograd utsatt for hærverk. Dette var det 12 angrepet på infosenteret siden åpningen i august 2018.
Publisert

2022 har vært det mest voldelig året siden ILGA-Europe begynte med årlig kartlegging av menneskerettighetssituasjonen for lhbt+-befolkningen.

Rapporten som ble lansert denne uken avdekker at skeive har vært utsatt for både planlagte terrorangrep og økning i hatytringer fra politikere, religiøse ledere, høyreorienterte grupper og medier.

Politikere må komme i forkant av problemet og bekjempe hatytringer i alle dens former, sier administrerende direktør i ILGA-Europe, Evelyne Paradis.

Skytingen utenfor London Pub natt til 25. juni og Tepláreň Bar i Bratislava, Slovakia, 12. oktober, drepte fire og skadet 22 mennesker.

ILGA-Europe melder om flere drap på enkeltpersoner og en bekymringsfull økning i antall selvmord blant skeive, også i land som ikke har spesielt repressiv lhbt+politikk.

Ifølge organisasjonens administrerende direktør, Evelyne Paradis, viser kartleggingen at hatefulle ytringer omsettes til faktisk fysisk vold, og at situasjonen i dag er at lhbt+personer føler seg utrygge i land over hele Europa. Det gjelder også i land med høyere grad av aksept for den skeive befolkningen.

Paradis peker på at selv om både politikere og domstolene i mange land reagerer med avsky på angrepene på lhbt+befolkningen, er ikke det nok så lenge man ikke tar tak i grunnlaget for volden. Hun viser blant annet til politiske partier som slår politisk mynt, på bruken av anti-lhbt+-retorikk.

Når det gjelder menneskerettighetssituasjonen er det ifølge ILGA ikke bare dårlig nytt. I flere land har det takket være aktivister og lokalsamfunn vært framgang å spore både når det gjelder positiv sosial endring i holdninger til- og rettslig beskyttelse for lhbt-personer.

Powered by Labrador CMS