Pride

Mann dømt etter Instagram-video av Oslo Pride

Siktet dømt etter Instagram-video hvor han sammenlignet homofile med dyr. – At folk straffes for å true oss er med på å bidra til større tillit til politiet, sier FRI-leder Hilde Arntsen.

50 000 gikk i Oslo Pride-paraden i 2019 og 275 000 heiet paraden fram fra sidelinjene.
Publisert Sist oppdatert

En 35 år gamle mann filmet fjorårets Prideparade i Oslo, og kom med grove karakteristikker av deltakerne, melder Nettavisen.

 Mannen er dømt til 18 dagers fengsel, etter å ha kommet med grove skjellsord og karakteristikker mot deltagerne av Prideparaden i Oslo, i to videoer han selv la ut på Instagram. 

Mannen skal blant annet ha sammenlignet homofile med dyr og mente de måtte mishandles. Oslo tingrett konkluderte med at uttalelsene var såpass grove at de karakteriseres som hatefulle ytringer.

35-åringen sa at frustrasjonen kom av at det var så mange avkledde mennesker i paraden, hvor det også var barn til stede. Ellers har han ikke noe imot homofile og transpersoner, skal han ha forklart.

Retten mente derimot at en som ser videoen vil oppfatte disse ordene som diskriminerende og hatefulle. Dommen ble gjort betinget, blant annet fordi mannen ikke er dømt for lignende forhold tidligere. Han måtte også betale en bot på 10.000 kroner. Mannen kommer ikke til å anke saken, sier mannens forsvarer til Nettavisen. 

Bidrar til tillit

FRI-leder Hilde Arntsen er glad politiet tar slike trusler på alvor.

– Vi ønsker selvsagt at vi ikke var der vi er med slike trusselsaker. Men når det nå en gang er slik, så er det bra at det blir anmeldt og at det får konsekvenser, sier Arntsen til Blikk.

– Føler du at myndighetene tar slike trusler på større alvor?

– Definitivt. Vi vet jo at tilliten til politiet er lavere hos den skeive befolkningen, noe som vises i politiets egen undersøkelse fra 2021, hvor det kommer fram at 4 av 10 har lav tillit til politiet. At folk straffes for å true oss er med på å bidra til større tillit. Det er bra, sier FRI-lederen.

Skadelige meldinger

Oslo Pride-leder Dan Bjørke mener det er viktig å fremheve at det her ikke er snakk om uenigheter om Pride eller budskap.

– Det handler om formuleringer som tar vekk hele menneskeverdet til folk. Diskusjon og debatt er viktig, og det skal vi ønske velkomment, men disse ytringene er straffbare. Da er vi glade for at politiet tar det på alvor, og vi vet hvor grundig de jobber med disse sakene. Vi håper folk forstår alvoret det innebærer å komme med slike ytringer, og at folk snart begynner å tenke seg kraftig om, sier Bjørke til Blikk.

– De absolutt fleste av oss er med på at en i Norge skal kunne være seg selv og elske den en vil. I fjor gikk rekordmange 90.000 i paraden, og det var flere folk i gatene på paradedagen enn på nasjonaldagen. Likevel, det er mer hat og sinne der ute. Vi må forsøke så godt vi kan å få ned temperaturen litt, for dette her er bare skadelige meldinger, sier Oslo Pride-lederen.

 

 

 

Powered by Labrador CMS