Lil Nas X topper hitlistene i Saudi Arabia

Låta om homofil kjærlighet gjør det stort i landet hvor homofili er ulovlig.

Publisert

Den åpent homofile rapperen Lil Nas X sin nyeste singel «MONTERO (Call Me By Your Name)» har skapt stor debatt verden over. Men på mindre enn to uker klarte låta å toppe hitlister i blant annet Norge, Canada, Hellas, Litauen og Slovakia.

Kontroversen rundt låta har i stor grad dreid seg om Lil Nas X sin skamløse fronting av det å være skeiv – og selvfølgelig at han i musikkvideoen rir en strippestang rett ned i helvete, for så å sette seg på selveste Satans fang. Videoen ender med at rapperen tar livet av djevelen.

På mandag twitret Lil Nas X at singelen har klatret forbi både Justin Biebers comebacksingel «Peaches» og The Weekends «Save Your Tears», og nå topper Saudi Arabias hitlister.

“Vi er nummer 1 i Saudi Arabia” skrev en sjokkert Lil Nas X.

Dette er en milepæl både for rapperen og for landet – hvor likekjønnede forhold er ulovlig og straffes med døden.

I følge Human Dignity Trust avhenger straffen for skeivt samkvem i Saudi Arabia av forholdene, og konsekvensene kan variere. Gifte menn straffes med dødsdom for å ha sex med en av samme kjønn. Ugifte menn straffes med piskeslag.

Straffene er ikke bare begrenset til seksuelle aktiviteter. I fjor ble bloggeren Mohamad al-Bokari fra Yemen dømt til 10 måneder i fengsel for å ha postet innlegg i sosiale medier til støtte for LHBT+rettigheter.

Flere av Lil Nas X sine følgere skriver at nyheten om singelens seiersgang i Saudi Arabia gir håp i kampen for skeive rettigheter i landet. Skeive menneskerettighetsaktivister har applaudert, og en fan skriver på twitter at om «MONTERO (Call Me By Your Name)» bare hjelper én trans eller skeiv tenåring vil all lidelsen i Saudi Arabia være verdt noe.

Nylig var Lil Nas X igjen i hardt vær, da han lanserte et samarbeid med Nike om å lage joggesko fylt med blod.

Samarbeidet viste seg imidlertid å være en løgn. Rapperen hadde samarbeidet med et kunstkollektiv, ikke Nike om prosjektet. Skoprosjektet ble avbrutt etter trusler om søksmål fra Nike.

Powered by Labrador CMS