
F.v. Tarjei Nysted, Sven Henriksen og Thor Erik Fjellvang.
Sven Henriksen tolker Waits
Sven Henriksen rekker kun å gjøre én Tom Waits-konsert denne høsten. Og da skal han synge sangene hans på amerikansk og i et kirkerom.
I 1996 ga Sven Henriksen ut albumet «Rød Pust» der han selv hadde oversatt og framførte Tom Waits tekster på norsk. Det ble en stor suksess, selv om konkursen lurte rundt hjørnet; han hadde nemlig ikke spurt Waits om lov. Men det ordnet seg, og Henriksen spilte over 100 konserter rundt omkring i landet.
I Kulturkirken Jakob i oktober skal Henriksen igjen formidle tekstene til Tom Waits – denne gangen på hans eget språk. Men han skal ikke forsøke å høres ut som Tom Waits.
– Jeg kunne godt gjort det, men det er ikke noe poeng i å synge karaoke, poenget er å formidle Waits sine poetiske tekster og gjøre ham tilgjengelig for andre enn den svorne fansen, sier Henriksen.
Les også
-
Pluss
Oslo Pride-aktuell artist: – Jeg kan ikke være noe annet enn politisk
Majur pleier å opptre for tre millioner mennesker på São Paulo Pride. I år har hun valgt Oslo.
-
Pluss
Følger opp suksessen – med flere skeive afrikanske artister på festivalplakaten
Denne helgen tar festivalen «Nyege Nyege Remix Oslo» over flere utesteder i byen – med klubb, performancekunst, kunnskap og kulturutveksling.
-
Pluss
Ny skeiv musiker: – Jeg håper folk føler seg litt mindre alene
Jon Sverre Langaker er aktuell med debutsingel, og spiller på åpningsfesten til Oslo Pride denne helgen.
-
Pluss
Ny sommerlåt med italienske vibber fra Alessandra
Fredag slapp Alessandra en singel som hyller både venninnengjengen og Toscana.
-
Pluss
Bråkete, brutalt og skeivt – Rosa Faenskap slipper ny låt
Rosa Faenskap slipper i dag låten «Klarhet i kaos», første smakebit fra deres kommende andrealbum. –Teksten tar for seg noe jeg tror mange skeive føler på, sier metalbandet.
-
Pluss
Valkyrien: – Vi gir ikke faen i reglene, vi kan dem jo
Tuva Syvertsen har det siste året blitt kåret til både Årets folkelarmer, og fått Oslo bys kunstnerpris. Nå er hun igjen aktuell med bandet Valkyrien Allstars.
-
Spilte inn låten hun slapp dagen før Pride-angrepet på nytt: – Vil så gjerne si noe som hjelper
Ingvild Homme slapp en sang hun kalte «Si noe som hjelper» dagen før terrorangrepet mot pridefeiringen i 2022. Da hun dagen etter sang den første gang offentlig, innså hun at låten hadde endret karakter.
-
Pluss
En bukett med følelser
Norgesaktuelle Florist gir ganske enkelt en stemme til det stillferdige skeive, det undrende og eksistensielle.
-
Pluss
Festivalen samler skeive fra hele Europa: – Vi føler oss trygge her
Festivalen er den eneste i sitt slag som har fått utmerkelsen «Skeiv destinasjon». Det merkes, både i publikum og fra scenen på Primavera Sound i Barcelona.
-
Pluss
Legendarisk band med nyutgivelser: – Musikalsk hadde vi ingen grenser
20 venner og ukjente fra den elektroniske stjernehimmelen har remikset legendariske Sadomaoistans nesten glemte låter. Nå kan du høre den første samlingen av spor fra 80- og 90-tallet i splitter nye versjoner.
Anlegg for melankoli
Tom Waits som fyller 70 år 7. desember, har vunnet flere Grammy-priser, og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2011. Til tross for at han bare har spilt i Norge to ganger, på Club 7 i Oslo i 1977 og i Oslo Konserthus i 1985, så har sangeren, låtskriveren, skuespilleren og historiefortelleren svært trofaste tilhengere i Norge.
– Han er ikke så stor eller kjent hjemme i USA som man skulle tro, altså ut fra vårt forhold til ham. Men nordmenn har virkelig trykket ham til brystet. Jeg tror det har noe med nordmenns anlegg for melankoli å gjøre, vi liker Madrugada og Leonard Cohen og vi liker Waits. Han har dybde i sine tekster, både musikalsk og poetisk og vi liker alvoret hans. Han har et stort univers, sier Henriksen.
Dette universet formidler han sammen med sine medmusikanter Tarjei Nysted og Thor Erik Fjellvang som trakterer blant annet munnharpe og hardingfele.
– Kanskje ikke instrumentene en skulle forvente?
– Waits tangerer veldig ofte det folkelige. Mange av melodiene henter inspirasjon fra særlig den irske tradisjonsmusikken, så jeg tenker at Waits sine sanger også kler mer enkle og nedstrippede arrangementer. Men vi bruker kirkeorgelet også, da vet du og da skal jeg love deg at hele huset rister!
Men nordmenn har virkelig trykket ham til brystet. Jeg tror det har noe med nordmenns anlegg for melankoli å gjøre, vi liker Madrugada og Leonard Cohen og vi liker Waits.
Sven Henriksen
Noe sakralt og større
I 1985 ble Jakob Kirke nedlagt som menighetskirke, men er fortsatt et vigslet kirkerom. I 2000 gjenoppsto den som om en ny kulturscene og er i dag Norges eneste rene kulturkirke.
– Du skal synge i et vigslet kirkerom, det er kanskje ikke et sted man ville vente å finne deg?
– Jeg tok sterk avstand fra religion da jeg var yngre. Men jeg tror. På noe sakralt, noe som er større enn oss og jeg tror at vi kan møte det i kunsten. Og ja, også i kirkerommet. Når vi gir oss over til sangen og instrumentene og stemningen. Det oppstår en inderlig kontakt mellom oss som er tilstede, og noe som er større enn oss. Hva det er vet jeg ikke, men det er der.
– Tenker du at du viser andre mennesker, de som kanskje ikke er så sakrale av seg, en flik av noe åndelig når du synger Tom Waits i en kirke?
– Det har jeg ikke tenkt over, men der er kanskje noe i det. Å lage en liten åpning mot det som er større enn oss selv. I så fall forsøker vi å gjøre det med enkle metoder. Det vil si, få det til å låte enkelt og mektig, men ikke jålete. Som formidler er jeg et mellomledd mellom det som skal ut og de som skal ta imot. Poenget mitt er å tolke de fantastisk fine tekstene til Tom Waits i en ny ramme. Det tror jeg vi får til!
Sven Henriksen synger Tom Waits, onsdag 16. oktober kl. 19.30, Kulturkirken Jakob, Hausmannsgate 14, Oslo.
Les også
-
Folk på Pride snakker om forbilder: – Skulle ønske de var skeive
– Det er viktig å ha rollemodeller og forbilder. Hvem var dine, spurte Frida Marida folk på Pride. Se video.
-
Tons of Pride: Hvorfor er lakk og lær seksuelt på Pride, men ikke på Tons of Rock?
– Det var akkurat den samme stemningen. Glitter, lær og musikk. Kjærlighet, fest og politisk protest, skriver Katja Hjertaas om Oslo Pride og Tons of Rock
-
Folk tok makta i Budapest: – Dette var en revolusjon!
– Jeg syntes det var en helt fantastisk markering som viser at det er mulig å stå opp mot autoritære ledere, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.
-
Pride-kunstverk utsatt for hærverk på Rådhusplassen
Kunstkollektivet Queerness' pride-prosjekt ble ødelagt natt til lørdag.
-
Knut Arild Hareide kritisk til KrFs prideflagg-nekt
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide er uenig i partiets motstand mot prideflagg.
-
Parade-trøbbel: Skeive Funkiser kom nesten ikke med
Det gikk ikke helt som det skulle da Skeive Funkiser skulle rigge flåten på lørdag.