Pride

– Skeive er i en risikosituasjon hele året

– Jeg ser det som en feilvurdering å avlyse Oslo Pride-paraden, sier Åse Kari Kobbersletten, grunnlegger av Homolobbyen.

Selv om Oslo Pride måtte avlyse sin parade lørdag 25. juni i år, samlet flere tusen seg i en solidaritetsparade fra Grønland til London Pub, hvor skuddene falt natta før og tok livet til to personer og skadet mange andre.
Publisert

Det har kommet sterke reaksjoner på avlysingen av årets parade under Oslo Pride. Nylig kunne Oslo Pride opplyse at en ny parade ikke er planlagt.

– Det er ingenting vi ønsker oss mer enn å invitere til parade, men sikkerheten til publikum kommer først. Oslo Pride har ikke tatt en endelig avgjørelse ennå. Vi forholder oss til politiets anbefalinger, og når terrornivået, ifølge politiet, er så høyt som det er, så er det ikke mulig å planlegge det praktiske på nåværende tidspunkt, sa Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje til Blikk tidligere denne uka.

Avlysningen av paraden kommer som følge av terrorangrepet utenfor London Pub natt til lørdag 25. juni. Oslo Pride avlyste årets parade og alle Pride-arrangementer etter oppfordring fra politiet.

Prioritert mål

Åse Kari Kobbersletten, nestleder i Fellesorganisasjonen Innlandet og grunnlegger av Facebook-gruppa Homolobbyen, mener det er feil å la terrortrusler stoppe forsamlingsfriheten.

– Ut fra de samla reaksjonene og historiene vi ser gjennom året, så er de skeive i en risikosituasjon hele året. Det er ikke verre i paraden, sier Kobbersletten til Blikk.

– Det viktigste å få fram fra mitt ståsted er at politiet framstiller det som om det først er nå at islamistene har homofile som et prioritert mål. Jeg mener at det er direkte løgn. Gutta fra Profetens Ummah har hatt egne grupper med hets og voldsfantasier retta mot homofile, som har blitt rapportert ut fra sosiale medier. Politiet har visst om dette.

Å møte terror med unnfallenhet og tilbaketrekking er uklokt, mener Kobbersletten.

– Det er det de ønsker å oppnå.

Styrke og samhold

I helgen går det parader i både Fredrikstad og Drammen. Drammen Pride venter en rekordparade og at deltagere vil dra fra Oslo til Drammen for å delta.

– Det mest effektive mottrekket er å vise styrke, samhold og antall, både fra det skeive miljøet og fra alle som sympatiserer, sier Kobbersletten.

Hun viser til ekstremismeforskere som Tore Bjørgo, som har sagt at bred folkelig oppslutning om ikke-voldelige markeringer er det mest effektive mottrekket mot høyreekstreme markeringer.

– Det samme må gjelde islamister. Voldspotensialet er det samme. Jeg ser det som en feilvurdering å avlyse paraden. Samtidig er jeg litt ydmyk for at arrangøren føler seg ansvarlig for deltagernes sikkerhet, og føler at de må lytte til råd. Selv om de lytter til råd så må FRI og Oslo Pride ta beslutningene selv. Politiet har plikt til å gjøre sitt ytterste for å sikre en markering uansett.

Powered by Labrador CMS