Urix 

Rettsliggjøring av skeive ekteskap i Peru

En høyesterettsavgjørelse som fastslår at par av samme kjønn har rett til å få ekteskapet lovlig registrert, gir nytt håp til Perus skeive befolkning melder pinknews.com

Perus Høyesterett har i kjennelse avgjort at forbudet mot likekjønnede ekteskap er grunnlovsstridig.
Publisert

Høyesterett har avgjort at par av samme kjønn har rett til å få ekteskapene sine lovlig registrert. Mens homofili er lovlig er Peru ett av de få landene i Sør-Amerika som ikke anerkjenner likekjønnede par. Avgjørelsen er derfor en seier for lhbt+befolkningens kamp for legalisering av skeive ekteskap, skriver pinknews.com

Grunnlovsstridig  

Superior Court of Justice i Lima publiserte fredag i forrige uke kjennelsen som beordrer det nasjonale registret for identifikasjon og sivilstatus (RENIEC) å registrer ekteskapet, som en peruansk kvinne hadde inngått med partner mens hun var i utlandet.

Kvinnen saksøkte RENIEC, som er Perus folkeregister, etter at hun ble nektet å registrere ekteskapet. Folkeregistret viste til en bestemmelse i landets sivillovgivning som definerer ekteskapet som en frivillig forening inngått mellom en mann og en kvinne.

Lima-domstolen sier i kjennelsen at sivillovginingens bestemmelser fra 1984 om familien er grunnlovsstridig og kan derfor ikke anvendes som begrunnelse for å nekte å registrere ekteskapet.

Demokratisk toleranse 

I kjennelsen anmoder Høyesterett storsamfunnet om å utvise demokratisk toleranse i møte med seksuelle minoriteters rettigheter.

«De av oss som utgjør et flertall av heterofile mennesker må anta disse endringene med toleranse, utvikle de juridiske konseptene, mens rettighetene og konseptene i seg selv utvides», heter det i kjennelsen. 

«Samfunn må avansere mot organisasjoner og stater med demokratisk toleranse, der minoriteter kan tiltre rettigheter under like forhold og uten lidelse, på grunn av en bestemt tilstand, situasjoner eller normer som diskriminerer dem.»

Powered by Labrador CMS