Terror

Trues av islamister og høyreekstreme

Lhbt+- personer er i fiendebildet til både ekstreme islamister og høyreekstremister, heter det i en ny rapport fra PST.

«Det er indikasjoner på at LHBT+­personer vil stå mer sentralt i høyreekstremistenes fiendebilde i tiden fremover», heter det i en ny rapport fra PST.
Publisert

 Politiets sikkerhetstjeneste (PST) publiserte fredag forrige uke en liste over steder som kan være aktuelle terrormål i Norge i 2023.

I kjølvannet av evalueringsrapporten har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lagt ut en oppdatert trusselvurdering. Det overordnede trusselnivået er ikke endret. PST anser fortsatt terrortrusselen å være på nivå 3, et moderat nivå.

«Dette innebærer at en eller flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge. Det vurderes fortsatt som mulig at både ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge, heter det i en pressemelding fra PST.

Listen er publisert etter at PST måtte tåle mye kritikk for sin håndtering i forkant av terrorangrepet 25. juni i fjor. I den ferske rapporten som PST har offentliggjort, kommer det frem at en stor del av gjennomførte og avvergede terrorangrep de siste årene har vært rettet mot folkerike mål.

Det kommer blant annet frem at kollektivtransport er et eksempel på et utsatt mål for terror i Norge.

Videre i listen for utsatte mål er handlegater, kjøpesentre, idrettsarenaer, konserter og utesteder nevnt.

Islamister og høyreekstreme

Videre skriver PST at grupper som lhbt+-personer, jøder og enkelte myndighetspersoner inngår i fiendebildet til både ekstreme islamister og høyreekstremister.

«Fiendebildet til norske høyreekstremister vil fremdeles særlig omfatte minoritetsgrupper og norske myndigheter fordi de mener at disse truer nasjonen, kulturen eller «rasens» overlevelse. Eksempler på potensielle mål er muslimer, personer med ikke­vestlig utseende, jøder, politikere, tradisjonelle medier og lhbt+­personer», heter det i PST-rapporten.

«Det er indikasjoner på at lhbt+­personer vil stå mer sentralt i høyreekstremistenes fiendebilde i tiden fremover. Årsakene er tidvis mye fokus på lhbt+­personer i media, uttrykt støtte til vold mot lhbt+­personer blant norske høyreekstremister, samt at det har vært gjennomført flere terroraksjoner mot samlings­ steder for lhbt+­personer i Vesten i 2022», skriver PST.

 

 

Powered by Labrador CMS