Sport

Nye regler for transpersoner i bokseringen

I år introduseres en egen klasse for transpersoner i internasjonal boksing.

Patricio «Pat» Manuel.
Publisert Sist oppdatert

Det internasjonale bokseforbundet WBC oppretter en egen klasse for transpersoner i internasjonal boksning. WBC-president Mauricio Sulaimans lanserte klassen i intervju med The Telegraph nylig.

«Vi vil aldri tillate at en transperson som er født som mann å bokse mot en kvinne, men vi lager regler slik at transboksing kan finne sted», sa boksepresidenten til The Telegraph forrige uke.

Mauricio Sulaimans forklarte at endringen skal inkludere alle trans-boksere, uavhengig av utøverens biologiske kjønn.

«Vi kommer til å legge ut en global utlysning for de som er interessert i 2023, og vi vil lage regler, starte konsultasjoner og mest sannsynlig opprette en liga og en turnering.»

Tom for ord

Avgjørelsen får svært blandet mottakelse. Bokseren Patricio «Pat» Manuel er en av de som reagerer. Han var fem ganger amerikansk amatørmester for kvinner før han gjennomgikk kjønnsbekreftende behandling. Han var den første trans-bokseren i USAs historie som bokset en profesjonell kamp.

«Jeg er tom for ord akkurat nå», skriver Patricio «Pat» Manuel i et innlegg på Instagram.

«Dette er ikke et steg mot inkludering, men unødvendig «separasjon ved utjevning». Jeg bruker dagene mine til å trene med andre menn. Jeg vil ikke bli behandlet annerledes», skriver han.

Rettferdig kvinneidrett

Tidligere EM-finalist i boksing, Ingrid Egner, sier i et intervju med NRK at Patricio Manuel selvfølgelig har rett til å mene hva han vil om nyheten, men hun poengterer at det er viktig å beskytte retten til en rettferdig konkurranse for de som biologisk er født som kvinner.

«Personer som har gjennomgått en pubertet med blant annet forhøyede testosteronverdier, vil alltid ha en fordel av dette – selv om man senere i livet reduserer testosteronverdiene til disse personene. Dette er biologiske fakta som er uavhengig av om de definerer seg som kvinne eller mann», sier Egner til NRK.

«Det er viktig at transpersoner inkluderes i idrett, men ikke på bekostning av en rettferdig kvinneidrett. Dette er en vanskelig problemstilling» sier Egner.

En studie publisert av «The Canadian Centre for Ethics in Sport» (CCES), konkluderer med at det ikke er noen fysiske fordeler ved å skifte kjønn fra mann til kvinne. Det er den mest omfattende og anerkjente forskningen på området til nå, og er også den IOC (Den internasjonale olympiske komité) lener seg på.

President i Norges Bokseforbund Haktor Slåke har ikke fått med seg WBCs nye kategori, og har ikke lest om det praktiske rundt forslaget.

«Jeg håper at det er gjort i samarbeid med de som er berørt. Hvis det er det, ser jeg ikke noe problem med det. Men det virker ikke helt gjennomtenkt», sier Slåke til NRK.

Powered by Labrador CMS