PKI

Transglede

I år er det fem år siden Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) ble stiftet. Det feires med stor jubileumsfest lørdag 2. september på Sentralen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) har i fem år jobbet for målgruppen transpersoner og ikke-binære, og det er fortsatt mange ting å ta tak i for den unge organisasjonen.

– Men vi må feire også. Det må være tid til transglede, sier Isak Bradley, leder i PKI, som lørdag 2. september inviterer til fest for å feire organisasjonens fem års-jubileum.

– På fem år har PKI hatt en enorm utvikling og lærer i et voldsomt tempo. Vi har all grunn til å feire oss selv og den politiske kampevnen vi har for å bygge tilhørighet, synlighet velferd, rettigheter, trivsel og stolthet for alle med kjønnsinkongruens, sier Bradley til Blikk.

Desentralisert helsetilbud

Siden PKI ble startet for fem år siden har organisasjonen vokst raskt. PKI teller nå over 1 400 medlemmer, og i år etableres det lokallag i flere av landets fylker. I tillegg fikk organisasjonen 3,6 millioner fra Bufdir i år, midler de har brukt til å ansette et lag som får i oppdrag å bruke all sin kompetanse på å dytte samfunnet i positiv retning.

– Når vi nå skal utdanne tillitsvalgte som skal fremme transpolitikk og helserettigheter i sine hjemfylker og lokalsamfunn, er det helt avgjørende at vi har et apparat rundt dem som er tilgjengelig og trygt. Vi vet dessverre at det kan koste å være talsperson for grunnleggende menneskerettigheter, men da skal vi i alle fall ha noen som kan gi folkene våre støtte, sier Bradley.

Isak Bradley, leder i PKI.

På fem år har PKI tatt sin plass i offentligheten, og blitt en viktig stemme inn mot myndigheter og lokale hjelpetilbud.

– Vi blir lyttet til, men det er fortsatt mye jobb som hører med for å ha den plassen vi har i dag. Det er fortsatt mange politikere som ikke vet hem PKI er, så fokuset vårt nå er å strukturere arbeidet vårt slik at vi blir den bærekraftige organisasjonen vi ønsker å være.

En av mange kjernesaker PKI jobber med er et desentralisert helsetilbud for transpersoner og ikke-binære.

– Vi ser nå at det er i ferd med å komme desentraliserte tilbud i flere regioner, og at det er flinke folk lokalt. Men ingen av dem vil kunne tilby medisinsk behandling, slik PKI ønsker. Så det er en viktig sak for PKI i tiden som kommer, og det er viktig at ikke-binære også får tilgang til medisinsk behandling. Helsetilbud må være tilgjengelig uavhengig av kjønnsidentitet.

Transglede

PKIs jubileumsfest arrangeres lørdag 2. september på Sentralen i Oslo, hvor dørene åpner kl. 18.30.

– Det er en fest for alle transpersoner og ikke-binære, men også for alle andre, sier Bradley.

– Du kjenner sikkert til en transperson, og du har kanskje opplevd sammen med dem hva det er som gir dem glede? Kanskje du tok vare på noen som trengte det, eller kanskje du bare lyttet til dem? Da er du velkommen.

Festens verter er Mabell Holand og Arthur Xavier Wonder Samma, og Trans Norge vil ha live podkast i regi av Luca Dalen Espseth og Aleksander Sørlie. Det fristes med både burlesque, drag show og ballroom, i tillegg til konserter med Gloria & the Gentz og Alyxis.

Info og fullt program: PKIs jubileumsfest på Facebook

Powered by Labrador CMS