Meninger

«Ingen pride under en apartheid stat»

«Når israelske soldater vifter med regnbueflagget over ruinene av Gaza er det ikke for å beskytte skeive, men for å dekke over menneskerettsbruddene og menneskene som ligger i ruinene», skriver Hasti Hamidi og Ingvild Endestad.

Bilder av israelske soldater med regnbueflagg på Gazastripen ble forrige uke delt av Israels offisielle konto på X/Twitter.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en kronikk. Teksten står for skribentenes regning.

Det føyer seg inn i en mangeårig strategi fra Israelske myndigheter som ikke handler om skeives rettigheter, men om å framstå som demokratisk og frigjørende overfor USA og Europa. Som skeive kan vi ikke akseptere at det flagges med regnbueflagg på en massegrav - det er stikk i strid med det regnbueflagget symboliserer. Teppebombingen av Gaza er en katastrofe for alle innbyggere - også skeive.

I 2005 lanserte israelske myndigheter Brand Israel. En kampanje hvis hensikt er å endre Israels omdømme i den vestlige delen av verden. Siden 2009 har denne målrettede kampanjen også rettet seg mot lhbt-samfunnet. Målet har vært å fremstille Israel - i motsetning til Palestina - som en forsvarer av skeives og kvinners rettigheter som en målestokk på hvor demokratisk og fritt et land er. Dessverre har de langt på vei lyktes med å etablere denne forestillingen.

Hvert år reiser skeive turister til Israel, flere av turene blir sponset av israelske myndigheter, og israelske ambassader deltar med flagg og flåter i Pride-parader i Europa. Når Israel omtaler seg som det eneste demokratiet i midtøsten og et «mekka for skeive» er det en bevisst strategi for å få økt makt og innflytelse i vesten, det har det aldri handlet om oss.

«Hvorfor er dette et problem?» vil mange spørre. «Er det ikke bare fint at skeive har en trygg havn i Midtøsten?» Svaret er at Israelske myndigheter og deres kampanjer aldri har vært motivert av å være et fristed for skeive i Midtøsten. Det handler om å styre narrativet, dekke over for menneskerettsbrudd og vinne vestlige støttespillere. Hvis israelske myndigheter virkelig hadde vært opptatt av skeives rettigheter, ville det også ha inkludert skeive palestinere. Men det er ikke tilfellet. I årevis har flere skeive palestinere blitt presset som informanter av israelske myndigheter med trusler om å bli avslørt som skeive til palestinske selvstyremyndigheter, Hamas og sine familier.

De siste dagene har sosiale medier florert med bilder av israelske soldater med Pride-flagg der det blant annet står «In the name of love». På disse bildene kan vi se en israelsk soldat som stolt flagger med Pride-flagget - med Gaza i ruiner bak seg. En av de som har delt bildet er talsperson for den israelske regjeringen, Eylon Levy, med kommentaren «dette er det nærmeste Gaza noen gang har kommet en Pride.» Det er dypt provoserende, men ikke overraskende. Ei heller at de offisielle kontoene til Israels forsvarsdepartement har produsert og delt en animasjonsfilm der det hevdes at Israel kjemper for demokrati. I filmen ser vi lykkelige skeive par med regnbueflagg og israelske flagg side om side. Filmen skifter brått til en dyster stemning under tittelen «Meanwhile in Gaza», der vi ser et blodbad og de samme skeive som henges og kastes utenfor bygninger av Hamas. 

Budskapet kommer avslutningsvis over et bilde av en Pride-parade der det står «Hamas misbruker minoriteter, skeive og kvinner. Hjelp oss (Israel) å støtte menneskeheten». Det er, for oss, ubegripelig fra en stat som sperrer 50 000 gravide kvinner bak murer, uten tilgang til helsehjelp. En stat som, siden terrorangrepet til Hamas 7. oktober, har dreptminst 5500 barn og tusenvis kvinner og sivile. En stat som har frarøvet dem vann, medisiner og strøm til spedbarn som skulle ligget i kuvøser.

Når israelske soldater bruker det internasjonale regnbueflagget, er det åpenbart ikke i solidaritet med skeive palestinere. Palestinere som på én side bidrar i kampen mot homofobi og transfobi i egne miljøer, i likhet med skeive i alle land, samtidig som de på annen side daglig står imot Israels okkupasjon og apartheid. Nakba i 1948 sparte ikke skeive palestinere - deres rettigheter ble fratatt dem på lik linje med alle andre palestinere. Israel diskriminerer alle palestinere, uavhengig av deres seksuelle orientering og kjønnsidentitet. En stat som portretterer seg selv som progressiv, demokratisk og lhbt-vennlig kan ikke holde på sånn.

Flere aktører har vært tydelige i sin solidaritet, og krever stans av bombingen av Gaza og anerkjennelse av Palestina som en selvstendig stat. Organisasjoner og aktører som støtter skeives rettigheter må være tydelige nå. Vi må stille krav til sponsorer og aktører som aktivt eller indirekte støtter Israels okkupasjon, og si klart og tydelig ifra: Ingen kan vifte med regnbueflagget med den ene armen samtidig som de skyter med den andre. Den skeive frigjøringskampen innebærer også retten til frihet fra okkupasjon og apartheid. Det er ikke trygt å være skeiv i et land hvor det er utrygt å være menneske.

Kilder:

https://www.nytimes.com/2011/11/23/opinion/pinkwashing-and-israels-use-of-gays-as-a-messaging-tool.html

https://mondoweiss.net/2014/09/blackmails-palestinian-informants/

https://mondoweiss.net/2011/11/a-documentary-guide-to-brand-israel-and-the-art-of-pinkwashing/

https://www.theguardian.com/world/2014/sep/12/israeli-intelligence-unit-testimonies

Schulman, Sarah. "A Documentary Guide to Pinkwashing." PrettyQueer.com. Pretty Queer, 29 Nov. 2012. Web. 07 Oct. 2012.

 

Powered by Labrador CMS