Musikk

Den prisbelønte kanadiske artisten Jeremy Dutcher synger både om skeive og urfolks rettigheter.

Ærer sine forgjengere

Publisert

Jermy Dutcher, tenor, komponist, aktivist, etnomusikolog og medlem av Neqotkuk (Tobique First Nation) i Øst-Canada, skal spille i Oslo i januar. Sist artisten gjestet landet var det under Riddu Riđđu i 2019. En konsert det ifølge festivalen går gjetord om. 

33-åringen er imidlertid mer enn en anerkjent musiker og talsperson for Nord-Amerikas urbefolkning. Dutcher er Two Spirit som er den engelskspråklige samlebetegnelsen for ikke å tilhøre binære kjønnskategorier. Selv forklarer artisten det som at kjønn, ånd og seksualitet er flytende og forent. 

På det kritikerroste albumet «Motewolonuwok» (som på hans språk Wolastoqey betyr Two Spirit-folk) som kom ut i oktober, omfavner Dutcher hele sin identitet enda tydeligere enn på det Juno og Polaris-prisvinnende debutalbumet «Wolastoqiyik Lintuwakonawa» (2018). 

Om andreplata har artisten blant annet sagt at alt der er personlig. Hele uttrykket utforsker det interseksjonelle, det skeive og urfolksperspektivet: «En stor del av hvem jeg er i dag er formet av mitt ønske om å ære de som har gått foran, spesielt de skeive. De som har gått foran oss gir oss muligheten til å se hva vi kan bli». 

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS