Uganda

Verdens strengeste antihomo-lov

«Jeg takker hans majestet, presidenten, for de standhaftige handlingene hans for Uganda», skrev parlamentsleder Anita Among i Twitter-meldingen som annonserte at loven var godkjent på mandag av president Museveni.

Etter at Ugandas innførte dødsstraff og omfattende lovgivning mot skeive, har mange i landets lhbt-miljø slettet sine profiler på sosiale medier. Noen har dratt hjemmefra og søkt tilflukt på hemmelige adresser, ifølge Reuters.
Publisert

Leder for det ugandiske parlamentet, Anita Among, sier «folket har blitt hørt»: «Vi har laget en lov som beskytter familiens hellighet. Vi har vist styrke ved å beskytte vår kultur og folkets ønsker».

29. mai signerte Ugandas president, Yoweri Museveni, en revidert av loven som parlamentet vedtok 2. mai. Loven sier nå at det ikke er ulovlig å identifisere seg som lhbtiq+-person, men at det er «homofile handlinger» som skal straffes.

Ifølge Reuters gir loven dødsstraff for «grov homoseksualitet». Det inkluderer overføring av hiv gjennom sex med samme kjønn, og sex med en funksjonshemmet eller en mindreårig. Ugandere risikerer livsvarig fengsel for gjentatte tilfeller av homosex. Straffen for å «promotere seksualitet» er 20 års, og opptil 10 års fengsel for å prøve å ha sex med en av samme kjønn.

Organisasjoner eller media som «vitende» promoterer homoseksualitet, kan dømmes til bøter.

Verdens strengeste lov

«Dette er verdens strengeste lov mot homofili. Både fordi loven har et stort omfang, men også fordi straffene er harde», sier Jostein Hole Kobbeltvedt, leder i Raftostiftelsen, til NRK.

FN, EU, USA og en rekke land har fordømt anti-homofililoven i Uganda.

«Jeg fordømmer beslutningen til presidenten i Uganda om å godkjenne anti-homofililoven. Denne loven vil true menneskerettighetene og føre til økt forfølgelse og diskriminering av alle ugandere. Norge er imot bruk av dødsstraff til enhver tid og under alle omstendigheter», skrev utenriksminister Anniken Huitfeldt på Twitter mandag.

Lovvedtaket var forventet, og har blitt møtt med internasjonal og nasjonal motstand. USAs president Joe Biden sa mandag at USA vurderer å innføre sanksjoner mot Uganda. «Denne skammelige loven er den seneste utviklingen i en alarmerende trend av menneskerettskrenkelser og korrupsjon i Uganda», sa Biden ifølge Reuters.

258 millioner norske bistandskroner

Lovens svært strenge straffer kommer på toppen av et lovverk som allerede er et av verdens strengeste mot skeive.

Norges øremerkede bistand til Uganda er i år på 258 millioner kroner, ifølge Panoramanyheter.no. Det er ennå uklart om den nye loven får konsekvenser for norsk bistand.

Da en mildere lhbt+lov ble vedtatt i Ugandas i 2013, signert av president Museveni i 2014 (før den ble annullert i landets grunnlovsdomstol august 2014), holdt Norge tilbake 50 millioner bistandskroner, som senere ble utbetalt.

Powered by Labrador CMS