Urix

– En seier for menneskerettighetene

Kenyas Høyesterett har slått fast at det er grunnlovsstridig å forby skeive organisasjoner.

Njeri Gateru leder den nasjonale lhbt+organisasjonen National Gay and Lesbian Human Rights Commission i Kenya. Her på besøk hos Helsinki Pride i 2019.
Publisert Sist oppdatert

I 2013 nektet Kenyas myndigheter den nasjonale lhbt+organisasjonen National Gay and Lesbian Human Rights Commission (NGLHRC), å registrere seg som organisasjoner. Nå har landets Høyesterett slått fast at det er grunnlovsstridig å forby skeive organisasjonsfrihet, melder bbc.com.

Det betyr at en ti år lang juridisk kamp som ble startet av tidligere leder for NGLHRC, Eric Gitari, da han fikk avslag fra det statlige organet NGO Coordination Boards, som regulerer landets ikke-statlige organisasjoner, på å registrere organisasjoner som inneholdt begreper som homofil eller lesbisk, nå er avsluttet. Saken har gått for ulike domstoler som alle har dømt i favør av Gitari.

Høyesterett avgjørelse anses som viktig i en tid der homofobisk retorikk er økende og skeive trakasseres av både politiet og andre i offentligheten.

Ifølge bbc.com uttalte nåværende leder for NGLHRC, Njeri Gateru, at kjennelsen er en seier for rettferdighet og menneskerettigheter, og bekrefter at grunnloven beskytter og garanterer rettigheter for alle kenyanere.

Det er fortsatt forbudt med likekjønnet sex i Kenya. Omgjøring av forbudet mot sex «som strider imot naturen» som i sin tid ble innført av det britiske kolonistyret ble av Høyesterett avvist i 2019. Likekjønnet sex kan gi opptil 14 års fengsel.

Powered by Labrador CMS