Meninger

Kjell Nordström: – Er jeg en terrorist?

Russland har satt «den skeive bevegelsen» på offisiell terrorliste. Nordström er ikke redd, men alvorlig bekymret. 

«Når jeg var i Moskva, på midten av 2000-tallet, fantes det fortsatt et «skeivt miljø» i Russland, som på mange måter blomstret», skriver Kjell Nordström.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Jeg tror at alle som kjenner meg kan skrive under på at jeg til tider kan være stor i kjeften. Jeg har mange og sterke meninger om mye, og jeg er ikke redd for å stå på barrikadene for ting som jeg mener er urettferdig og feil.

Og jeg er gift med en mann.

Alt dette kan jeg gjøre, uten å risikere å bli fengslet, uten å være redd for å miste min jobb og anseelse, uten å oppleve fare for at hele mitt liv skal bli ødelagt.

Det er fordi jeg bor i Norge. Jeg er heldig sånn sett.

Jeg har vært i Moskva, på jobb og har venner som bor der. Flere av dem er skeive.

Når jeg var i Moskva, på midten av 2000-tallet, fantes det fortsatt et «skeivt miljø» i Russland, som på mange måter blomstret. 

Det var ikke lett, men fortsatt mulig å stå frem som skeiv. Det fantes klubber og barer. Til tross for at samfunnets holdninger langt fra var så imøtekommende som her i Norge, så møtte jeg og ble godt kjent med noen fantastiske personer, som åpent viste hvem de er, og var stolte og uredde.

Nå er de livredde. Livredde for Putins skrekkregime, livredde for politiet og livredde for å være åpne, både med sine standpunkter politisk og for sin legning og livsstil. Hverdagen har forandret seg totalt.

Noen av dem tør ikke engang å skrive til meg på sosiale medier, fordi de er redde for at det kan bli brukt mot dem. Det kan bety represalier, problemer på jobben og i verste fall at de blir stemplet som utenlandske agenter, eller terrorister.

Høres det helt utrolig ut? 

Ja, for oss som bor i trygge Norge, så høres det ut som et mareritt tatt ut av George Orwell’s dystopiske roman 1984.

Men, dette har blitt virkeligheten for det skeive miljøet i Russland 2024.

Og det skjer, akkurat nå, i vårt naboland.

I november i fjor besluttet Høyesterett i Russland at LHBTQ bevegelsen skal klassifiseres som en ekstremistisk organisasjon. På lik linje med Al Qaeda og tilhengere til opposisjonslederen Alexei Navalny.

Så, er jeg en terrorist? Selvsagt ikke, men jeg kan sannsynligvis ikke lenger reise til Russland.

Er mine venner i Moskva terrorister? Selvfølgelig ikke, men de tør ikke lenger å ha kontakt med meg. Noen har blitt borte fra sosiale media.

Fordi det er ingen tvil om hva jeg mener om Putin.

En krigsforbryter, morder og tyrann som klart å lure til seg 6 nye år ved makten.

Ingen vet hva slags faenskap Putin finner på videre, men han følger den samme oppskriften som andre maktsyke despoter; eliminer all uavhengig presse, utrydd all opposisjon, finn syndebukker og skrem befolkningen.

Vi har dessverre sett det samme mønsteret tidligere i historien.

Jeg er ikke redd, men jeg er alvorlig bekymret.

Og jeg spør… Er det fortsatt noen som lurer på hvorfor vi trenger PRIDE?

Innlegget ble først publisert på Nordstrøms Facebookside. Dette er en utvidet og bearbeidet versjon. 

Powered by Labrador CMS