SYNLIGE SKEIVE

– Bedre at det er populært med regnbuer enn det motsatte

Tyra Larsdatter Grasmo vet at det er pinkwashing når H&M selger t-skjorter med regnbuer og «equality» på, men hun klarer ikke å stå imot. – Så får heller noen grådige kapitalister tjene på vår frigjøringskamp, forteller hun til Blikk.

Publisert

– Jeg synes det er viktig å normalisere mangfoldige seksualiteter og kjønnsuttrykk i hverdagen. Å gjøre det normalt å holde hvem som helst i hånda, eller ha hvilke pronomen som helst. Dessverre er vi ikke helt der ennå, så derfor vil jeg med mine privilegier som gjør at jeg ikke risikerer annet enn et stygt blikk eller kommentar, være synlig for de som ikke kan eller vil, og utfordre trangsynte, sier Tyra Larsdatter Grasmo (25) som studerer Sosiologi på UiO.

Hvordan beskriver du stilen din?

Noen dager vil jeg se ut som en 50’s housewife, andre dager tar jeg på platåsko og mørk leppestift. Innimellom sier partneren min at jeg ser ut som en 12-årig dreng (han er dansk), spesielt nå som jeg har fått de nye snekkerbuksene fra Lucy og Yak. Når jeg og typen går ut, matcher vi som regel. Meg i kjoler fra Manillusion og han med threepiece og tversoversløyfe. Vi er litt extra, for å si det sånn.

Hva er det med stilen din som gjør den skeiv?

Alle t-skjortene mine er det enten noe politisk eller geeky på. Min nye favoritt er med Discworld motiv og regnbue. Blir ikke bedre enn det! Jeg er en sucker for alt med regnbuer på. Bedre at det er populært med regnbuer og queer-kultur enn det motsatte, og så får heller noen grådige kapitalister tjene på vår frigjøringskamp.

Når føler du deg ekstra synlig som skeiv?

– Hvis naboen, eller kollegaen er synlig skeiv, tror jeg det ikke er like lett å fordømme folk. Fordommer og hat kommer jo gjerne fra at noe er ukjent og jo flere positive interaksjoner med synlig skeive folk, jo mindre hat, sier Tyra Larsdatter Grasmo.

For meg personlig er jeg ekstra synlig når jeg er i et tilsynelatende streit forhold. Bifilt mindreverdighetskompleks, anyone?

Hva eller hvem har inspirert stilen din?

Jeg har alltid blitt inspirert av mamma. Hvis jeg ikke visste hva jeg skulle ha på meg på ungdomsskolen, gikk jeg og snoket i skapet hennes. Hun hadde alltid kule t-skjorter eller noe med fishnet og nagler. Tuva Syvertsen har vært en stor inspirasjon, og crush! Etter at jeg møtte henne på folkemusikksommerleir som 14-åring, var jeg hodestups. Både i ullgenseren, capsen bak fram og henne.

Hva var ditt første skeive plagg?

Mitt første eksplisitt skeive plagg, hvis smykker teller, var en dog-tag med regnbuestriper som jeg kjøpte på min første Pride i Oslo da jeg var 15 år. Jeg syntes jeg var veldig tøff og brukte det hver dag i noen år.

Hva eller hvem inspirerer stilen din i dag?

Jeg elsker burlesque og alt fra før 1959, gjerne med en twist. Jeg liker ting som er litt rart, morbid og farlig. Det er gøy at lær-harness og chokers er så in for tida. Aller helst vil jeg se ut som Victor/Victoria og Marlene Dietrich, men kjenner på at det ikke er helt det samme når man er under 160 cm og har hofter som ikke lyver, som Shakira sa.

Hva slags respons får du?

Jeg har ikke tall på hvor mange fine kommentarer jeg har fått når jeg har regnbueplagg på meg. Sist skjedde det etter en forelesning på zoom fordi jeg hadde et regnbueflagg i bokhylla bak meg. En i sosiologitimen sendte meg en privat melding og sa hvor fint flagget var. Det var skikkelig fint!

Når syns du at du må tone ned det skeive?

I første møte med folk jeg skal jobbe med. Jeg har blitt litt mindre «in-your-face» med årene. Det var etter at jeg fylte 20 år, at jeg for første gang hadde lyst til å blende litt inn innimellom.

Er det er viktig at andre er synlige skeive?

Jeg synes det er viktig at man ikke gjør seg mer streit enn man egentlig har lyst til, men alle trenger jo ikke være peacocks. Hele poenget er jo at folk skal få gå med det de vil, ikke sant!

Er det viktig å se kjente personer flagge at de er skeive?

Ja! Det eneste jeg virkelig ikke liker, er når veldig streite kjendiser adopterer (stjeler) skeive stiluttrykk kun for det estetiske, uten substans og historie.

Powered by Labrador CMS